Casting Questions and Answers – Coke Bed Charge Calculations

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coke Bed Charge Calculations”.

1. Given: cupola diameter = 65cm, Height of groove = 135cm, coke density = 490kg/m3. Find mass of bed charge.
a) 234.7 kg
b) 219.5 kg
c) 209.5 kg
d) 216.5 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the question, d = 65cm = 0.65m, h = 135cm = 1.35m, w = 490 kg/m3. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w => W = π/4 x 0.652 x 1.35 x 490 => W = 219.5 kg.

2. Given: cupola diameter = 35cm, mass of bed charge = 300kg, coke density = 505kg/m3. Find height of groove.
a) 6.1 m
b) 5.8 m
c) 3.6 m
d) 7.2 m
View Answer

Answer: a
Explanation: In this question, d = 35cm = 0.35m, w = 505 kg/m3, W = 300kg. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => h= 300 / (π/4 x 0.352 x 505) => h = 6.1m.

3. Given: cupola diameter = 45cm, mass of bed charge = 325kg, height of groove = 6.5m. Find coke density.
a) 314.38 kg/m3
b) 309.54 kg/m3
c) 193.92 kg/m3
d) 340.57 kg/m3
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, d = 45cm = 0.45m, W = 325kg, height of groove, h = 6.5m. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => w= 325 / (π/4 x 0.452 x 325 x 6.5) => w = 314.38 kg/m3.
advertisement
advertisement

4. What is the minimum efficiency, in general of a cupola?
a) 15%
b) 30%
c) 25%
d) 35%
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum efficiency of a cupola is 30%, and that, the maximum efficiency is 50%. Hence, the efficiency ranges from 30 to 50% only.

5. Given: cupola diameter = 50cm, Height of groove = 155cm, coke density = 480kg/m3. Find mass of bed charge.
a) 146 kg
b) 148 kg
c) 156 kg
d) 164 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, d = 50cm = 0.5m, h = 155cm = 1.55m, w = 480 kg/m3. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => W = π/4 x 0.52 x 1.55 x 480 => W = 146.08 kg.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Given: cupola diameter = 30cm, mass of bed charge = 270kg, coke density = 545kg/m3. Find height of groove.
a) 6 m
b) 5 m
c) 3 m
d) 7 m
View Answer

Answer: d
Explanation: Here, d = 30cm = 0.3m, w = 545 kg/m3, W = 270kg. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => h= 270 / (π/4 x 0.32 x 545) => h = 7.008m.

7. Height of the groove is inversely related to the diameter of the cupola.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, the height of the groove is inversely proportional to the diameter of the cupola, that is, with an increase in the height there is a decrease in the diameter of the cupola.
advertisement

8. The weight of the bed charge does not depend on which of the following factor?
a) Diameter of cupola
b) Height of groove
c) Type of metal used
d) Coke weight density
View Answer

Answer: c
Explanation: The weight of the bed charge depends only on the diameter of the cupola, height of the groove and the coke weight density. It does not depend on the type of metal used.

9. Given: cupola diameter = 53cm, mass of bed charge = 465kg, height of groove = 7.2m. Find coke density.
a) 372.72 kg/m3
b) 292.73 kg/m3
c) 223.62 kg/m3
d) 390.57 kg/m3
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, d = 53cm = 0.53m, W = 465kg, height of groove, h = 7.2m. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w => w= 465 / (π/4 x 0.532 x 7.2) => w = 292.73 kg/m3.
advertisement

10. The melting rate is directly proportional to the diameter of the cupola.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The melting rate is inversely proportional to the square of the diameter of the cupola, that is, with an increase in the diameter there would be a decrease in the melting ratio and vice versa.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.