Casting, Forming & Welding Questions and Answers – Radiography

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radiography”.

1. On what voltage do the X-rays operate?
a) 350 kV
b) 375 kV
c) 400 kV
d) 475 kV
View Answer

Answer: c
Explanation: The X-ray are waves are having very short wavelength. The object which has to be tested is exposed to the X-rays, for doing this, high voltage supply is required. The X-rays ideally operate on 400 kV.
advertisement

2. X-rays are useful in detecting defects in casts up to what thickness?
a) 60 mm
b) 61 mm
c) 62 mm
d) 63 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The X-rays are waves of high amount of energy in them and are very useful in the detection of defects in the casts. They need a high amount of voltage supply for this and are able to detect defects up to a thickness of 62mm.

3. What is the lower range of wavelength of the X-rays?
a) 0.001 x 10-5 cm
b) 0.001 x 10-6 cm
c) 0.001 x 10-7 cm
d) 0.001 x 10-8 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: X-rays are known to be waves with very low amount of wavelength. For the production of X-rays, one may usually need an X-ray tube. The shortest X-ray wavelength is calculated to be 0.001 x 10-8 cm.

4. What is the lower range of wavelength of the X-rays?
a) 40 x 10-7 cm
b) 40 x 10-8 cm
c) 40 x 10-9 cm
d) 40 x 10-10 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The X-rays are considered to be rays having a short wavelength. These X-rays can be produced with the help of an X-ray tube or a Cobalt-60 isotope. The longest wavelength of an X-ray is 40 x 10-8 cm.

5. Which of the following is not a source of production for gamma rays?
a) Cobalt-60
b) Iridium-192
c) Caesium-167
d) Americium-241
View Answer

Answer: d
Explanation: Among all the above given isotopes, a Cobalt – 60 isotope, Iridium-192 isotope and a Caesium-167 isotope are mainly used for producing gamma rays but not Americium-241 isotope, it is used for making alpha rays.
advertisement

6. What should the diameter of a Cobalt-60 source used for producing gamma rays?
a) 2 mm
b) 3 mm
c) 4 mm
d) 5 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: For the production of gamma rays, there are some radioactive particles employed. One of them is a Cobalt-60 isotope. The diameter of the source of this isotope is calculated to be around 3 mm in length.

7. For what thickness of a material, do the X-rays give the best results?
a) 50 mm
b) 55 mm
c) 60 mm
d) 65 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: X-rays are considered to be having a larger wavelength as compared to that of gamma rays. Owing to this fact, the penetration power of the X-rays is less. Hence, for a shorter thickness, it would give good detection. The best results are obtained in X-ray detection when the thickness of the material is below 50mm.

8. Which of the following can be a wavelength of gamma ray?
a) 2 x 10-8 cm
b) 3 x 10-8 cm
c) 4 x 10-8 cm
d) 5 x 10-8 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Gamma rays are supposedly known to have a shorter wavelength as compared to that of X-rays. The wavelength of gamma rays ranges from 0.005 x 10-8 cm to 3 x 10-8 cm.

9. The film produced by an X-ray is called as a radiograph.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The film produced by an X-ray is called as an exograph. The film that is produced using gamma rays is called as gamma graph and the combination of the two is called as a radiograph.
advertisement

10. The penetration power of X-rays depends only on the wavelength of the radiation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In radiography, there is an X-ray wave used for non-destructive testing. The penetration power of the X-ray depends not just on the wavelength of the radiation but also on the absorbing power of the material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn