Forming Questions and Answers – Flat Rolling

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flat Rolling”.

1. During rolling process, the thickness of workpiece squeezed is called what?
a) Shaft
b) Bore
c) Draft
d) Core
View Answer

Answer: c
Explanation: During rolling process, the workpiece gets squeezed, causing the thickness of the workpiece to reduce. This reduced thickness is called a draft.
advertisement

2. With an increase in starting thickness, how would it affect the reduction?
a) Increases
b) Decreases
c) Won’t change
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: When the starting thickness of the workpiece gets increased, the reduction of correspondingly gets decreased.

3. How is the draft calculated?
a) Difference between starting and final thickness
b) Sum of starting and final thickness
c) Product of starting and final thickness
d) Ratio of starting and final thickness
View Answer

Answer: a
Explanation: Draft is calculated as, the difference between the starting thickness of the workpiece and the final thickness of the workpiece.

4. Which of the following has the most magnitude?
a) Slip velocity
b) Surface velocity
c) Entering velocity
d) Exiting velocity
View Answer

Answer: d
Explanation: Exiting velocity, among the given four velocities, that is slip velocity, surface velocity, entering velocity and exiting velocity, the exiting velocity is considered to be having most magnitude.

5. Which of the following has least magnitude?
a) Slip velocity
b) Surface velocity
c) Entering velocity
d) Exiting velocity
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. When a metal is entering, how are the width and the length of the workpiece related to each other?
a) Direct relation
b) Inverse relation
c) Exponential relation
d) No relation
View Answer

Answer: b
Explanation: When the metal is entering, the width of the metal is inversely proportional to the length of the workpiece, that is, with an increase in the width of the metal, there would be a decrease in the length of the workpiece and vice versa.

7. Roll velocity is lesser than exiting velocity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Exiting velocity is has the most magnitude when compared to the other velocities, and is higher than the roll velocity.

8. When a material is being rolled, the perpendicular force on the arc is called what?
a) Thickness force
b) Roll force
c) Angle force
d) Die force
View Answer

Answer: b
Explanation: There is a force perpendicular to the arc which is in contact when the rolls are pressurizing the material. This force is called a roll force.

9. How would the draft be affected, if the radius of the roller is decreased?
a) Increase
b) Decrease
c) Won’t change
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: Radius of the roller is directly related with the draft. Hence, with a decrease in the roller radius, there is a decrease in the draft value and vice versa.
advertisement

10. There is no slipping between roller and workpiece.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a certain amount of slipping that is observed, between the roller and the workpiece. The magnitude of slipping is measured by the term called Forward slip.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn