Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Creep Curve – 2

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Creep Curve – 2”.

1. The idealized shape of the creep curve is given by _________ (at constant load state)
a)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q1a
b)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q1b
c)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q1c
d)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q1d
View Answer

Answer: c
Explanation: The idealized curve consists of three regions, the primary state, secondary or the steady-state, and the final stage.
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q1e
advertisement

2. The idealised shape of the creep curve is given by _________ (at constant stress state)
a)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q2a
b)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q2b
c)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q2c
d)
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q2d
View Answer

Answer: d
Explanation: In the constant stress state of the creep curve, the tertiary state of creep curve is absent, or the second state elongates to the third stage itself. So the generalized curve looks like given above.

3. The primary state of the creep curve represents the ___________ creep rate in the strain vs. time curve.
a) increasing
b) decreasing
c) constant
d) fluctuating
View Answer

Answer: b
Explanation: On the application of load, the material instantaneously strains rapidly and then becomes constant, so in the primary state, the creep rate is decreasing.

4. Which state of the creep curve state represents the constant creep rate?
a) Primary
b) Secondary
c) Ternary
d) No stage
View Answer

Answer: b
Explanation: The secondary region of the creep curve is linear and represents the constant creep rate of the curve. Time to failure by creep is mainly determined by this stage only.

5. The steady-state creep (secondary state) has constant creep due to the competing result of the strain hardening and recovery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the initial state, the creep rate is decreasing because the creep resistance of the material increases. After this stage, the strain hardening and recovery process starts counteracting each other, and the creep rate becomes steady, hence constant creep rate.
advertisement

6. The tertiary state of the creep rate increases with time. It occurs in every case and has increasing creep rate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The tertiary creep rate is only observed in the constant load case. Because as the necking is processed, the cross-sectional area reduces with steady load which results in increasing strain rate. Generally, it needs high stress and high temperature.

7. Which state of the creep curve state is associated with the metallurgical changes in the material?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) No stage
View Answer

Answer: c
Explanation: The third stage of creep is often associated with metallurgical changes such as coarsening of precipitates particles, recrystallization or diffusional changes in the phases that are present.

8. If the temperature of the material is higher, the creep rate will also be _____________
a) higher
b) lower
c) independent of temperature
d) sometimes higher sometimes lower
View Answer

Answer: a
Explanation: At higher temperatures, the diffusion will be higher, and the grain boundary phenomena will also take place rapidly, So the creep rate will also become higher.

9. The following curves represent the constant stress creep curve. Sample A, B, C, D are tested at different stress values. The correct relationship of the magnitude of stress for the following stress values will be _________
mechanical-metallurgy-questions-answers-creep-curve-2-q9
a) A>B>C>D
b) D>C>B>A
c) D>A>B>C
d) A>D>B>C
View Answer

Answer: a
Explanation: As the stress is increasing, the curve shifts towards the more and more strain values with lesser and lesser time. So Sample A is tested at the highest stress and the sample D at the lowest stress.
advertisement

10. The creep rate determination will be most critical for which component?
a) Train wheel
b) Steam turbine
c) Mega steel structure
d) Car body
View Answer

Answer: b
Explanation: The creep is the phenomena associated with the high-temperature application. The steam turbine operates at very high temperatures with thermal cycles, so understanding of creep behaviour of the material becomes very important in such cases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

To practice all areas of Mechanical Metallurgy for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn