Differential Calculus Questions and Answers – Derivatives of Area

«
»

This set of Differential and Integral Calculus Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Derivatives of Area”.

1. What is the maximum area of the rectangle with perimeter 620 mm?
a) 24,025 mm2
b) 22,725 mm2
c) 24,000 mm2
d) 24,075 mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Let x be the length of the rectangle and y be the width of the rectangle. Then, Area A is,
A=x*y …………………………………………………. (1)
Given: Perimeter of the rectangle is 620 mm. Therefore,
P=2(x+y)
620=2(x+y)
x+y=310
y=310-x
We can now substitute the value of y in (1)
A=x*(310-x)
A=310x-x2
To find maximum value we need derivative of A,
dA/dx=310-2x
To find maximum value, \(\frac{dA}{dx}=0 \)
310-2x=0
2x=310
x=155 mm
Therefore, when the value of x=155 mm and the value of y=310-155=155 mm, the area of the rectangle is maximum, i.e., A=155*155=24,025 mm2
advertisement

2. Power Rule of the derivative states that, \(\frac{d(x^n)}{dx}=nx^{n-1}.\)
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Power Rule is given by, \(\frac{d(x^n)}{dx}=nx^{n-1}.\)
For example, \(\frac{d(x^4)}{dx}=4x^3. \)

3. Which of the following trigonometric function derivatives is correct?
a) \(\frac{d(sinx)}{dx}=-cosx\)
b) \(\frac{d(secx)}{dx}=secxtanx\)
c) \(\frac{d(tanx)}{dx}=cot^2 x\)
d) \(\frac{d(cosx)}{dx}=sinx\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Correct forms of Trigonometric Derivative Functions

  • \(\frac{d(sinx)}{dx}=cosx \)
  • \(\frac{d(cosx)}{dx}=-sinx\)
  • \(\frac{d(secx)}{dx}=secxtanx\)
  • \(\frac{d(tanx)}{dx}=sec^2 x \)

4. Product Rule of the derivative is given by ________
a) \(\frac{d(fg)}{dx}=\frac{d(g)}{dx}*\frac{d(f)}{dx}\)
b) \(\frac{df}{dx}*\frac{dg}{dx}=\frac{d(g)}{dx}+\frac{d(f)}{dx}\)
c) \(\frac{d(fg)}{dx}=f \frac{d(g)}{dx}*g \frac{d(f)}{dx}\)
d) \(\frac{d(fg)}{dx}=f \frac{d(g)}{dx}+g \frac{d(f)}{dx}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Product Rule of derivative is given by,
\( \frac{d(fg)}{dx}=f \frac{d(g)}{dx}+g \frac{d(f)}{dx}\)

5. What is the derivative of \(\frac{3x^2}{(1-sinx)}\)?
a) \(\frac{6xsinx-3x^2 cosx}{(1-sinx)^2} \)
b) \(\frac{6x}{1-sinx} \)
c) \(\frac{6xsinx-3x^2 cosx-6x}{(1-sinx)^2} \)
d) \(\frac{6xsinx-3cosx-6}{(1-sinx)^2} \)
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: y = \(\frac{3x^2}{(1-sinx)}\)
\(\frac{dy}{dx}=\frac{3x^2(\frac{d(1-sinx)}{dx})-(\frac{d(3x^2)}{dx})(1-sinx)}{(1-sinx)^2}\)
\(\frac{dy}{dx}=\frac{3x^2(-cosx)-6x(1-sinx)}{(1-sinx)^2}\)
\(\frac{dy}{dx}=\frac{6xsinx-3x^2 cosx-6x}{(1-sinx)^2}\)
advertisement

6. Which of the following is a type of Iterative method of solving non-linear equations?
a) Graphical method
b) Interpolation method
c) Trial and Error methods
d) Direct Analytical methods
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 types of Iterative methods, (i) Interpolation methods (or Bracketing methods) and (ii) Extrapolation methods (or Open-end methods).

7. The half-interval method in numerical analysis is also known as __________
a) Newton-Raphson method
b) Regula Falsi method
c) Taylor’s method
d) Bisection method
View Answer

Answer: d
Explanation: The Bisection method, also known as binary chopping or half-interval method, is a starting method which is used, where applicable, for few iterations, to obtain a good initial value.

8. Given \(∫_0^8 x^{\frac{1}{3}} dx,\) find the error in approximating the integral using Simpson’s \(\frac{1}{3}\) Rule with n=4.
a) 1.8
b) 2.9
c) 0.3
d) 0.35
View Answer

Answer: d
Explanation: Given: \(∫_0^8 x^{\frac{1}{3}} dx,\), n = 3,
Let \(f(x)= x^{\frac{1}{3}},\)
\(∆x = \frac{b-a}{2}=\frac{8-0}{2}=4\)………………since b=8, a=0 (limits of the given integral)
Hence endpoints xi have coordinates {0, 2, 4, 6, 8}.
Calculating the function values at xi, we get,
\(f(0)= 0^{\frac{1}{3}}=0\)
\(f(2)= 2^{\frac{1}{3}}\)
\(f(4)= 4^{\frac{1}{3}}\)
\(f(6)= 6^{\frac{1}{3}}\)
\(f(8)= 8^{\frac{1}{3}} =2\)
Substituting these values in the formula,
\(∫_0^8x^{\frac{1}{3}} dx ≈ \frac{∆x}{3} [f(0)+4f(2)+2f(4)+4f(6)+f(8)]\)
\(≈ \frac{2}{3}[0+4(2^{\frac{1}{3}})+ 2(4^{\frac{1}{3}})+ 4(6^{\frac{1}{3}})+2] ≈ 11.65\)
Actual integral value,
\(∫_0^8x^{\frac{1}{3}}dx = \left(\frac{x^{\frac{4}{3}}}{\frac{4}{3}}\right)_0^8=12\)
Error in approximating the integral = 12 – 11.65 = 0.35

9. A sphere with the dimensions is shown in the figure. What is the error that can be incorporated in the radius such that the volume will not change more than 8%?

a) 0.127%
b) 0.02546%
c) 0.002546%
d) 0.2546%
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that volume of the sphere is,
\(V = \frac{4}{3} πR^3 \)
Differentiating the above equation with respect to R we get,
\(\frac{dV}{dR} = \frac{4}{3} π×3R^2=4πR^2\)
Since the volume of the sphere should not exceed more than 8%,
\(dR=\frac{dV}{4πR^2}=\frac{0.08}{4π(5)^2}=0.0002546\)
Error in radius = 0.02546%
advertisement

10. Half Range Fourier Series contains either sine or cosine terms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A series which contains only sine or cosine terms is called Half Range Fourier Sine Series or Cosine Series respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Differential and Integral Calculus.

To practice all areas of Differential and Integral Calculus, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn