Linear Algebra Questions and Answers – Real Matrices: Symmetric, Skew-symmetric, Orthogonal Quadratic Form

«
»

This set of Linear Algebra and Vector Calculus Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Real Matrices: Symmetric, Skew-symmetric, Orthogonal Quadratic Form”.

1. Who introduced the term matrix?
a) James Sylvester
b) Arthur Cayley
c) Girolamo Cardano
d) Paul Erdos
View Answer

Answer: a
Explanation: The term ‘matrix’ was introduced by James Sylvester during the 19th century. Later in 1850, Arthur Cayley developed the algebraic aspect of matrices in two of his papers.
advertisement

2. Which among the following is listed under the law of transposes?
a) (AT)T = AI
b) (A*)* = A*
c) (cA)T = cAT
d) (AB)T = ATBT
View Answer

Answer: c
Explanation: The following are listed under the law of transposes:
(A*)* = A
(AT)T = A
(AB)T = BT AT
(cA)T = cAT
(A ± B)T = AT ± BT (and for ∗)
If A is symmetric, A = AT

3. The matrix which remains unchanged under transposition is known as skew symmetric matrix.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The matrix which remains unchanged under transposition is known as symmetric matrix.
For example, if we consider a symmetric matrix A = \(\begin{bmatrix} 2 & 3 & 4 \\
3 & 5 & 6\\
4 & 6 & 7 \end{bmatrix} \) and take the transpose of it, we get,
AT = \(\begin{bmatrix}
2 & 3 & 4 \\
3 & 5 & 6 \\
4 & 6 & 7 \end{bmatrix} \)

4. Find the values of x and y in the matrix below if the matrix is a skew symmetric matrix.
P = \(\begin{bmatrix}
0 & y & -4\\
-5 & 0 & 8 \\
x+y&-8 & 0
\end{bmatrix} \)
a) x = -1, y = 5
b) x = -9, y = -5
c) x = 9, y = 5
d) x = 1, y = -5
View Answer

Answer: a
Explanation: The general form of a skew symmetric matrix is given by,
\(\begin{bmatrix}
0 & w1 & -w2\\
-w1 & 0 & w3 \\
w2&-w3 & 0
\end{bmatrix} \) Therefore, from the given matrix,
y = 5,
\(x+y = 4 \rightarrow x+5=4 \rightarrow x = -1\)

5. Which of the following is known as the reversal rule?
a) (AB)-1 = B-1A-1
b) (AB)-1 = A-1 B-1
c) (BA)-1 = B-1 A-1
d) (BA)-1 = B-1 A
View Answer

Answer: a
Explanation: The reversal rule of matrix multiplication states that, ‘the inverse of the product of two matrices is equal to the product of their individual inverses, taken in the reverse order’.
advertisement

6. Every Identity matrix is an orthogonal matrix.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An orthogonal matrix can be defined as ‘a matrix having its entries as orthogonal unit vectors’ or it can also be defined as ‘a matrix whose transpose is equal to its inverse’. Since this property is satisfied by an identity matrix, every identity matrix is an orthogonal matrix.

7. Which of the following matrix is orthogonal?
a) \(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67 \\
0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \)
b) \(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67\\
-0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \)
c) \(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67\\
-0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \)
d) \(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67\\
-0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: Out of the given options,\(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67\\
-0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \) satisfies the condition for orthogonality, i.e. AAT = I
\(\begin{bmatrix}
0.33 & 0.67 & -0.67\\
-0.67 & 0.67 & 0.33 \\
0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \)
\(\begin{bmatrix}
0.33 & -0.67 & 0.67 \\
0.67 & 0.67 & 0.33\\
-0.67 & 0.33 & 0.67
\end{bmatrix} \) = \(\begin{bmatrix}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{bmatrix} \)

8. Find the symmetric matrix for the given quadratic form, \(Q = 2x_1^2 + 2x_2^2 + 5x_3^2 – 3x_1 x_2+7x_3 x_1.\)

a) \(\begin{bmatrix} 1 & \frac{-7}{2} & \frac{3}{2} \\ \frac{-7}{2} & 2 & 0 \\ \frac{3}{2} & 0 & \frac{5}{2}\end{bmatrix} \)
b) \(\begin{bmatrix} 1 & \frac{-3}{2} & \frac{7}{2} \\ \frac{-3}{2} & 2 & 0 \\ \frac{7}{2} & 0 & \frac{5}{2}\end{bmatrix} \)
c) \(\begin{bmatrix} 1 & \frac{3}{2} & \frac{-7}{2}\\ \frac{3}{2} & 2 & 0 \\ -\frac{7}{2} & 0 & \frac{5}{2}\end{bmatrix} \)
d) \(\begin{bmatrix} 1 & \frac{-3}{2} & \frac{7}{2} \\ \frac{-3}{2} & 2 & 0 \\ \frac{7}{2} & 0 & 5\end{bmatrix} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: The following steps need to be followed to obtain the symmetric matrix:
Step 1: There are three variables in the given quadratic equation. Hence, the symmetric matrix to be formed should be of dimension 3×3 and the general form can be written as,
Q = \(\begin{bmatrix}c_{11} & c_{12} & c_{13} \\ c_{21} & c_{22} & c_{23} \\ c_{31} & c_{32} & c_{33} \end{bmatrix} \)
Step 2: Place the square term coefficients of the quadratic equation (2, 2, 5) on the diagonal of the matrix.
Q = \(\begin{bmatrix}2 & c_{12} & c_{13} \\ c_{21} & 2 & c_{23} \\ c_{31} & c_{32} & 5\end{bmatrix} \)
Step 3: Place the remaining coefficients of \(x_i x_j \,at\, c_{ij},\) i.e. coefficient of x1 x2 (-3) at c12 and so on.
Q = \(\begin{bmatrix}2&-3 & 0 \\ 0 & 2 & 0 \\ 7 & 0 & 5\end{bmatrix} \)
Step 4: For a symmetric matrix, S = \(\frac{1}{2} (Q+ Q^T)\)
S = \(\frac{1}{2} \begin{bmatrix}2&-3 & 0 \\ 0 & 2 & 0 \\ 7 & 0 & 5\end{bmatrix} + \begin{bmatrix}2 & 0 & 7 \\ -3 & 2 & 0 \\ 0 & 0 & 5\end{bmatrix} \)
\(S = \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 2 & -3 & 7 \\ -3 & 4 & 0 \\ 7 & 0 & 10\end{bmatrix} \)
S = \(\begin{bmatrix}1 & \frac{-3}{2} & \frac{7}{2} \\ \frac{-3}{2} & 2 & 0 \\ \frac{7}{2} & 0 & \frac{5}{2}\end{bmatrix} \)

9. Which of the following is known as Hadamard matrix?
a) \(\begin{bmatrix}1 & 0 & 1 & 0\\ 0 & 1 & 0 & 1\\ 1 & 0 & 1 & 0\\ 0 & 1 & 0 & 1\end{bmatrix} \)
b) \(\begin{bmatrix}1 & -1 & 1 & -1\\ 1 & -1 & 1 & -1\\ 1 & -1 & 1 & -1\\ 1 & -1 & 1 & -1 \end{bmatrix} \)
c) \(\begin{bmatrix}1 & 1 & 1 & 1\\ 1 & 1 & 1 & 1 \\ 1 & 1 & 1 & 1\\ 1 & 1 & 1 & 1 \end{bmatrix} \)
d) \(\begin{bmatrix}0 & 0 & 0 & 0\\ 0 & 1 & 1 & 0 \\ 0 & 1 & 1 & 0\\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{bmatrix} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: Hadamard matrix is named after a famous French mathematician, Jacques Hadamard. It is defined as ‘a square matrix whose entries are only 1 or -1 and whose column (or row) vectors orthogonal’.
advertisement

10. The sum of two skew-symmetric matrices is also a skew-symmetric matrix.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: To prove the above statement, let us consider an example,
A = \(\begin{bmatrix} 0 & -4 & 1 \\ 4 & 0 & -3 \\-1 & 3 & 0\end{bmatrix} \)

Therefore, A + A = \(\begin{bmatrix} 0 & -4 & 1 \\ 4 & 0 & -3 \\ -1 & 3 & 0\end{bmatrix} \) + \(\begin{bmatrix}0&-4 & 1 \\ 4 & 0&-3 \\-1 & 3 & 0\end{bmatrix} \) = \(\begin{bmatrix} 0 & -8 & 2 \\ 8 & 0 & -9\\ -2 & 6 & 0\end{bmatrix} \) which is also a skew-symmetric matrix.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Algebra and Vector Calculus.

To practice all areas of Linear Algebra and Vector Calculus, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn