Eigen Values and Eigen Vectors Questions and Answers – Transformation (Reduction) of Quadratic Form to Canonical Form

«
»

This set of Linear Algebra Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Transformation (Reduction) of Quadratic Form to Canonical Form”.

1. What is the canonical form of the matrix A = \(\begin{bmatrix}1 & 0 \\ 1 & 1\end{bmatrix} \)?
a) x+xy+y2
b) x2+xy
c) x2+y2
d) x2+xy+y2
View Answer

Answer: d
Explanation: The quadratic form of the given matrix is,
[x y]\(\begin{bmatrix}1 & 0 \\1 & 1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x \\ y \end{bmatrix} = [x + y y]\begin{bmatrix} x \\ y \end{bmatrix}\) = x2+xy+y2.
advertisement

2. The solution of the given matrix equation is _____
\(\begin{bmatrix}3 & 0 & 2\\ 6 & 1 & 1\\ 2 & 8 & 91\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix} ₌ \begin{bmatrix}0 \\ 0 \\ 0 \end{bmatrix} \)
a) x1 = 1, x2 = 1, x3 = 2
b) x1 = 0, x2 = 0, x3 = 0
c) x1 = 3, x2 = -1, x3 = -1
d) x1 = 0, x2 = -2, x3 = 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Let A = \(\begin{bmatrix}3 & 0 & 2\\ 6 & 1 & 1\\ 2 & 8 & 91\end{bmatrix} \begin{bmatrix}x_1 \\ x_2\\ x_3 \end{bmatrix} ₌ \begin{bmatrix}0 \\ 0 \\ 0 \end{bmatrix} \)
Hence, the given matrix equation can be written in the form,
AX = B
Multiplying both sides by A-1, we get
X = A-1 B
But since B = 0, X = 0 and hence the solution is,
x1 = 0, x2 = 0, x3 = 0.

3. Which one of the following is not a criterion for linearity of an equation?
a) The dependent variable y should be of second order
b) The derivatives of the dependent variable should be of second order
c) Each coefficient does not depend on the independent variable
d) Each coefficient depends only on the independent variable
View Answer

Answer: c
Explanation: The two criterions for linearity of an equation are: The dependent variable y and its derivatives of first degree. Each coefficient depends only on the independent variable.

4. Which among the following does not belong to main types of integrals?
a) Indefinite Integral
b) Proper Definite Integral
c) Improper Definite Integral
d) Real Integral
View Answer

Answer: d
Explanation: There are generally two types of integrals,
1. Definite Integrals: These are further classified as,

  • Proper Definite Integrals
  • Improper Definite Integrals

2. Indefinite Integrals

advertisement

5. Which of the following is true for matrices?
a) (AB)-1 = B-1A-1
b) (AT) = A
c) AB = BA
d) A*I = I
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct forms of the other options are:

  • (AT)T = A
  • AB ≠ BA
  • A*I = A

6. Euler’s integral of the first kind, which is a proper integral, is used to define the gamma function.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Euler’s integral of the second kind, which is an improper function, is used to define gamma function for integer x>0.
\(Γ(x)= ∫_0^∞ t^{x-1}e^{-t}.dt \)

7. Which of the following matrix is not orthogonal?
a) \(\begin{bmatrix}0.33 & 0.67 & -0.67\\ -0.67 & 0.67 & 0.33\\ 0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix} \)
b) \(\begin{bmatrix}cosx &sinx \\-sinx & cosx\end{bmatrix} \)
c) \(\begin{bmatrix}0.33 & -0.67 & 0.67\\0.67 & 0.67 & 0.33\\ -0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix} \)
d) \(\begin{bmatrix}cosx & sinx \\-sinx & -cosx \end{bmatrix} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: Out of the given options, \(\begin{bmatrix}0.33 & 0.67 & -0.67\\ -0.67 & 0.67 & 0.33\\ 0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix} \) satisfies the condition for orthogonality, i.e. AAT = I
\(\begin{bmatrix}0.33 & 0.67 & -0.67\\ -0.67 & 0.67 & 0.33\\ 0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}0.33 & -0.67 & 0.67 \\ 0.67 & 0.67 & 0.33\\-0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}1 & 0 & 0 \\ 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & 1\end{bmatrix} \)
Since \(\begin{bmatrix}0.33 & -0.67 & 0.67\\ 0.67 & 0.67 & 0.33\\ -0.67 & 0.33 & 0.67\end{bmatrix} \)is the transpose of A, it is also orthogonal.
Coming to \(\begin{bmatrix}cosx & sinx\\ -sin x &cosx\end{bmatrix}, \)
\(\begin{bmatrix}cosx & sinx\\-sinx & cosx\end{bmatrix} \begin{bmatrix}cosx & -sinx \\ sinx & cosx\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1 & 0 \\ 0 & 1\end{bmatrix} \)
The remaining option \(\begin{bmatrix}cosx & sinx\\ -sinx & -cosx\end{bmatrix}, \)which does not satisfy the condition for orthogonality.

8. The determinant of the matrix whose eigen values are 7, 1, 9 is given by ________
a) 7
b) 63
c) 9
d) 17
View Answer

Answer: b
Explanation: The product of the eigen values of a matrix gives the determinant of the matrix,
Therefore, ∆ = 63.
advertisement

9. Find the values of x and y in the matrix below if the matrix is a skew symmetric matrix.
P = \(\begin{bmatrix}0 & x+y & 6 \\3 & 0 & 9\\ x & 9 & 0\end{bmatrix} \)
a) x = -6, y = 3
b) x = 3, y = 3
c) x = 6, y = -3
d) x = 0, y = 3
View Answer

Answer: c
Explanation: The general form of a skew symmetric matrix is given by,
\(\begin{bmatrix}0 & w1 & w2 \\ w1 & 0 & w3 \\ w2 & w3 & 0\end{bmatrix} \)

Therefore, from the given matrix,
x = 6,
x+y = 3 → 6+y=3 → y = -3

10. The sum of two symmetric matrices is also a symmetric matrix.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: To prove the above statement, let us consider an example,
A = \(\begin{bmatrix}1 & 3 & 8\\ 3 & 0 & 5 \\ 8 & 5 & 7 \end{bmatrix} \)

Therefore, A + A =\(\begin{bmatrix}1 & 3 & 8 \\3 & 0 & 5 \\8 & 5 & 7 \end{bmatrix}+ \begin{bmatrix}1 & 3 & 8\\ 3 & 0 & 5\\ 8 & 5 & 7 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}2 & 6 & 16\\ 6 & 0 & 10\\ 16 & 10 & 14 \end{bmatrix} \) which is also a skew-symmetric matrix.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Eigen Values and Eigen Vectors

To practice all areas of Linear Algebra, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn