Railway Engineering Questions and Answers – Rail Manufacture

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rail Manufacture”.

1. What is duplex process used for?
a) Manufacturing of steel for rails
b) Manufacturing of bolts
c) Coning of wheels
d) Transportation of wheels
View Answer

Answer: a
Explanation: Duplex or open hearth processes can be used for the manufacturing of steel which is used for making rails.

2. What is done to distinguish the rails?
a) They are colour coded
b) They have numbers
c) They are manufactured by different processes
d) They cannot be distinguished
View Answer

Answer: a
Explanation: The rails need to be distinguished based on grade, class, length, etc. For this all the rails are colour coded.

3. What is the value of Tolerance for Horizontal straightness of Class A rails?
a) 3mm
b) 1mm
c) 0.5mm
d) 0.8mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The rails should be unconditionally straight. A deviation of 0.5mm for class A rails is acceptable.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the Tup test also known as?
a) Hammer blow test
b) Falling weight test
c) Deviation test
d) Compressibility test
View Answer

Answer: b
Explanation: Falling weight test is done for checking the serviceability of the rails. The rail should not be deformed after the tup of specified weight falls on it.

5. What is the height from which the weight is dropped in falling weight test?
a) 10m
b) 7.2m
c) 9.8m
d) 6m
View Answer

Answer: b
Explanation: A specified weight is dropped from a height of 7.2m on the rail. For every cast of 100metric tonnes one falling weight test is done.

6. The tensile strength of the rail should not be less than ______
a) 100kg/mm
b) 85kg/m2
c) 72kg/mm2
d) 98kg/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: The rail must possess a minimum tensile strength of 72kg/mm2. Along with this it should have a minimum elongation of 14% for medium manganese rails.

7. Where are third quality rails used?
a) Industrial sidings
b) Steep gradients
c) Hilly regions
d) They cannot be used
View Answer

Answer: a
Explanation: The rails which do not obey to the standards of first and second quality rails are called as third quality rails. They can be used in industrial sidings.
advertisement

8. Third quality rails are painted by which colour on the end face?
a) Black
b) White
c) Yellow
d) Red
View Answer

Answer: b
Explanation: At end of the rails, flanges are painted white for a length of 500mm from each end. This is done for easy identification of the rails.

9. 90 UTS rails are more resistant against wear and tear as compared to Manganese rails with 72UTS
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: 90 UTS rails have hardness of about 270 BHN which is much more than that of 220BHN of Manganese rails with 72UTS. Thus they are more resilient to wear.
advertisement

10. What is the advantage of End hardened rails?
a) Easy to manufacture
b) Less End batter
c) Maximum end batter
d) Less cost
View Answer

Answer: b
Explanation: The rails which are hardened at ends by using oil or water quenching are called end hardened rails. They have less end batter.

11. What is done for hardening of Head hardened rails?
a) Passed through a thermal treatment plant
b) Application of oil
c) Hammer test
d) Different material used
View Answer

Answer: a
Explanation: Head hardened rails have longer service life. For hardening of rails they are passed through Thermal treatment plant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.