Railway Engineering Questions and Answers – Construction of New Lines – 1

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction of New Lines – 1”.

1. What is the first step involved in Construction of a New line?
a) Ballasting of track
b) Land acquisition
c) Earthwork and bridges
d) Plate laying
View Answer

Answer: b
Explanation: The first step involved in construction of new lines is acquisition of Land. After that earthwork, bridges and laying of plate is done.
advertisement

2. Where should one refer to for the procedure of acquisition of land with the help of member state government?
a) Land Acquisition act
b) Land Surveying act
c) Rules of Railway Board
d) Indian Standard codes
View Answer

Answer: a
Explanation: For acquisition of land one should follow the rules, regulations and procedure as written in section 4 and 6 of the Land Acquisition act. In case of emergency land can be acquired by using special sections 9 and 17 of the act.

3. If we want to construct a single line railway track, the land available should be adequate for the construction of a double line.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The land acquired should have scope for future expansions. It should be sufficient for construction of borrows, formation and pits. Thus even for the construction of a single line the land available must be sufficient for the construction of a double line.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What does the slide slope provided for the embankment depends upon?
a) Cost of construction
b) Traffic flow
c) Nature of soil
d) Rainfall intensity of that area
View Answer

Answer: c
Explanation: Slide slope is provided for easy drainage property and to reduce soil erosion. It depends on the Nature of soil of that area.

5. Why is the Formation of an embankment preferred over formation in a cutting?
a) It is economical
b) It has good drainage properties
c) It is easy to construct
d) Less earthwork required
View Answer

Answer: b
Explanation: The formation is made in an embankment or cutting depending on the contour and rail level of that area. As formation in embankment is higher than the ground level, it keeps the rail safe during floods and allows easy drainage of water.
advertisement

6. What is the objective of doing mechanical compaction after laying each layer?
a) To obtain maximum moisture content
b) To obtain minimum dry density
c) To obtain maximum dry density at optimum moisture content
d) To increase coarse grain content
View Answer

Answer: c
Explanation: For the earthwork to be stable it must have appropriate moisture content. More or less water content will affect its firmness. Thus a sheep foot roller is used for doing mechanical compaction so that maximum dry density can be obtained at optimum moisture content.

7. Which curve is used to determine the economical lead of moving earth in the longitudinal direction?
a) Mass-haul curve
b) Optimum moisture content curve
c) Plasticity index curve
d) Atterberg limits curve
View Answer

Answer: a
Explanation: In an area where both embankment and cutting type of formation are present, the earth from cutting should be utilised for embankments up to an economical lead. This economical lead of moving earth in the longitudinal direction is determined by using Mass-haul curve.
advertisement

8. Why is the section where earthwork is to be donedivided into different zones?
a) Earthwork required is less
b) For early execution of earthwork
c) To provide different facilities to sections
d) To increase traffic flow
View Answer

Answer: b
Explanation: Dividing earthwork into different zones makes the work very convenient. Each zone has a different Tender allotted which enables simultaneous progress of work in zones. Thus division of section in zones allows timely execution of earthwork.

9. What are the factors on which the design of Bridges of railway are dependent?
a) Topography of the country
b) Type of stream to be covered
c) Topography and Type of stream
d) Topography, type of stream and Local bodies of the area
View Answer

Answer: c
Explanation: The Bridge should be so designed that it should easily carry the load of the heaviest vehicle locomotive that will pass over it. The design of bridges like RCC, Steel, and PRC depend upon the topography of the area and the stream which lies in its path.
advertisement

10. Which of the following is not a part of Plate laying or Track linking?
a) Laying sleepers
b) Formation of embankment or cutting
c) Laying rails
d) Laying fastenings
View Answer

Answer: b
Explanation: The laying of rails, sleepers and fastenings is done after the construction of Formation. But construction of formation is not a part of Plate laying or Track linking.

11. In which method of Plate laying a temporary line is laid by side the of the proposed railway track?
a) Tram line method
b) American method
c) Telescopic method
d) British method
View Answer

Answer: a
Explanation: In Tram line method a temporary line is laid adjacent to the proposed track. This track is helpful for carrying track materials to the work site.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.