Railway Engineering Questions and Answers – Requirements of a Good Track

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Requirements of a Good Track”.

1. What measure is taken in case of curves to account for the centrifugal force acting on the train?
a) Superelevation is provided
b) Rack rail is provided
c) Different sleepers are used
d) Formation is different
View Answer

Answer: a
Explanation: The outer edge of the track is raised with respect to the inner edge in case of a curve. This is called as superelevation, which counters the effect of the centrifugal force acting on the train.

2. Why the railway track is made resilient and elastic?
a) To make it economic
b) So that it absorbs shocks
c) It can be adjusted easily
d) Easy fixing
View Answer

Answer: b
Explanation: The trains exert a lot of pressure on the tracks. They are made elastic and robust so that they can absorb these shocks and vibrations easily.

3. Which of the following is not a requirement of a good track?
a) Good lateral strength
b) Good drainage property
c) Aesthetic appearance
d) Low cost and maintenance
View Answer

Answer: c
Explanation: The track experiences various temperature changes and must have good lateral strength to maintain its stability against them. It should have good drainage property and low constructionand maintenance cost. It is not mandatory to make the track aesthetic.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What does ‘M’ represent in the sleeper density formula M+7?
a) Length of rail in meters
b) Length of sleepers in meters
c) Length of sleepers in centimetres
d) Length of rail in centimetres
View Answer

Answer: a
Explanation: Sleeper density of a track can vary from M+7 to M+4 depending upon the weight and volume of traffic. Here M represents the length of rail in meters.

5. Which method is mostly used for converting short welded rails to long welded rails?
a) Flash butt welding
b) Thermit welding
c) Anderson welding
d) Both Thermit and flash butt welding
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermit welding is used at site to convert short welded rails to long welded rails. Various fastenings such as screws, rail spikes and keys ae used to fix rails to sleepers. Flash butt welding is used to weld rails into three rail panels.

6. What does GMT stand for?
a) Gross million tensile strength
b) Gross million tonnes per km/annum
c) Giga metric tonnes
d) Gauge metre tension per km
View Answer

Answer: b
Explanation: GMT stands for gross million tonnes per km/annum. It is used to denote the Traffic density of the route.

7. What is the minimum ballast cushion provided for Concrete sleepers?
a) 500mm
b) 250mm
c) 125mm
d) 1000mm
View Answer

Answer: b
Explanation: A minimum depth of 250mm of ballast cushion must be provided for Concrete sleepers. This is according to the Metre gauge standard specification and enhances the stability of the track.
advertisement

8. What does an ‘S3’ route denote in case of MG track?
a) Uneconomical branch line
b) Incomplete rail line
c) Freight traffic route
d) Hilly region
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed and GMT are used to classify the tracks on MG routes. S1 route indicates through movement of freight traffic, S3 routes denote Uneconomic branch line.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.