Railway Engineering Questions and Answers – Cast Iron Sleepers

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cast Iron Sleepers”.

1. Which of the following is true about cast iron sleepers?
a) They are difficult to manufacture
b) Less scrap value
c) Difficult gauge maintenance
d) Good lateral stability
View Answer

Answer: c
Explanation: Cast iron sleepers have bars which get bent over time. This makes gauge maintenance difficult.
advertisement

2. The inspection and maintenance of Cast iron pot sleepers is very easy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inspection and maintenance of Cast iron pot sleepers is inconvenient and difficult. This is because the fittings are hidden.

3. What is the full form of CST-9 sleepers?
a) Central Standard Trial-9
b) Central Strength Tally-9
c) Compressive Strength Target-9
d) Cast Steel Trial-9
View Answer

Answer: a
Explanation: CST stands for Central Standard Trial. 9 represents that the sleeper is ninth in the series made by the Central Standard Office.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Why were CST-9 sleepers available with reverse jaws?
a) For anti-sabotage measures
b) For making it attractive
c) For easy manufacturing
d) Less wear and tear
View Answer

Answer: a
Explanation: Usually three reverse jaw CST-9 sleepers are provided per rail. This is done to prevent any damage or theft.

5. Which of the following is not true about the CST-9 sleepers?
a) Not suitable for mechanical maintenance with tie hammers
b) Limited strength to hold LWRs
c) Very less lateral stability
d) Needs more attention
View Answer

Answer: c
Explanation: The CST-9 sleepers provide considerably good stability. But requires constant attention.
advertisement

6. What is used to hold the rail in case of CST-10 sleepers?
a) Fixed lug and key
b) Double coil spring washers
c) Clips and keys
d) Elastic fastenings
View Answer

Answer: b
Explanation: CST-9 sleepers use fixed lug and key. CST-10 sleepers use Double coil spring washers for holding the rails.

7. What is used in CST-11 sleepers to accommodate the pandrol clip?
a) Double coil spring washers
b) A shoulder is provided
c) Lugs and keys
d) Single coil washer
View Answer

Answer: b
Explanation: The CST-11 has an improvement over CST-10 sleeper that a shoulder is provided for Pandrol clip. Double coil spring washers are not used.
advertisement

8. Which of the following sleepers is used by the Indian railways?
a) CST-9
b) CST-13
c) CST-11
d) CST-12
View Answer

Answer: a
Explanation: CST-9 sleepers are extensively used by the Indian railways. The rest are still in experimental stage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.