Railway Engineering Questions and Answers – Crossing

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Crossing”.

1. What is done to ensure that at the wheel negotiates the gap of crossing properly?
a) The wheel is widened
b) Speed of train is increased
c) A check rail is provided
d) Material can be filled
View Answer

Answer: c
Explanation: A gap is provided from the throw to the nose of the crossing and the flanged wheel jumps over it. The other wheel is guided with a check rail to ensure proper negotiation of gap by flanged wheel.

2. Which two rails are machined to form a nose?
a) Point rail and Splice rail
b) Check rail and Splice rail
c) Point rail and Check rail
d) Check rail and Toe rail
View Answer

Answer: c
Explanation: Check rails do not form the nose. Point and Splice rail are machined to form a nose. Point rail ends at the nose and splice rail joins it a bit behind the nose.

3. What is the thickness of fine end of Point rail?
a) 6mm
b) 10mm
c) 15mm
d) 12mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Point rails, theoretically should be as thin as possible. But then they won’t be able to handle the load. Thus its fine end is cut slightly to form a blunt nose with 6mm thickness.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which type of crossing is formed when a right or left rail crosses a similar rail?
a) Acute angle crossing
b) Obtuse angle crossing
c) Square crossing
d) Any random crossing
View Answer

Answer: b
Explanation: Obtuse angle or diamond crossing is formed when two gauge faces meet at an obtuse angle. An obtuse crossing is formed when a right or left rail crosses a similar rail.

5. Which of the following is not true about Built up crossing?
a) It is assembled with bolts and distance blocks
b) Low initial cost
c) Very Rigid
d) Repairs can be done easily
View Answer

Answer: c
Explanation: Built up crossing has advantages like low initial cost and easy repairs but they lack rigidity. The bolts require frequent checking and can break because of fast and heavy Traffic.

6. There are no bolts in cast steel crossing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cast steel crossing is a one piece crossing with no bolts. Because of this it is more rigid and requires very less maintenance. They have high initial cost.

7. Which of the following is not an advantage of CMS crossing?
a) Less wear and tear
b) Longer life
c) Less initial cost
d) Less maintenance cost
View Answer

Answer: c
Explanation: Nowadays Cast Manganese Steel crossings are being preferred on Indian railways. They have long life, relatively lesser maintenance cost but high initial cost.
advertisement

8. What type of crossing can be used when there is high speed traffic on main track and low speed on turnout track?
a) Raised check crossing
b) Position crossing
c) CMS crossing
d) Spring crossing
View Answer

Answer: d
Explanation: A helical spring is used to keep one wing rail movable while the other is kept fixed. This type of crossing can be used when there is high speed traffic on main track and slow speed on turnout track.

9. At a crossing the right hand and left hand wing rail converge to form a throat and then merge into a single rail.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Right hand and left hand wing rails converge to form a throat and then diverge on either side of the nose. To facilitate entry and exit of flanged wheel in the gap, wing rails are flared at the ends.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.