Railway Engineering Questions and Answers – Construction of New Lines – 2

«
»

This set of Railway Engineering Questions and Answers for Experienced people focuses on “Construction of New Lines – 2”.

1. On what type of Terrain is the Tram line method most useful?
a) Hilly terrain
b) Rolling terrain
c) Flat terrain
d) Its suitable for all terrains
View Answer

Answer: c
Explanation: Tram line method is useful in case of a Flat terrain. This is because laying of tram line on flat ground is convenient, cheaper and faster as compared to other terrains.

2. In Side method what is used for carrying track material on site?
a) Trucks travelling on a service road
b) Trains just like in Tram line method
c) With the help of cranes
d) Humans carry the material
View Answer

Answer: a
Explanation: Side line method is slightly different than Tram line method. This is because it uses Trucks which travel on a service road parallel to the track for carrying track materials to the work site.

3. For what type of banks, Borrow pits are provided only on one side of the track?
a) High banks
b) Low banks
c) High and Medium banks
d) Does not depend on type of banks
View Answer

Answer: b
Explanation: If land available is cheap, separate land should also be made available for Borrow pits. Borrow pits may be on one or both sides of the track for low banks and high or medium banks respectively. In case of costly land area, no Borrow pits are provided and earth is taken from neighbouring areas.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Why are Service buildings required?
a) For providing services for running the trains
b) To maintain the tracks
c) For residential purpose
d) To make full use of land available
View Answer

Answer: a
Explanation: Service buildings are required so that the staff can work there for smooth functioning of station and running of trains. These service buildings include Station master’s administrative centre, Telegraph office, etc.

5. Which is the most widely used method for Track linking and Plate laying?
a) Tram line method
b) American method
c) Telescopic method
d) Side method
View Answer

Answer: c
Explanation: Telescopic method is extensively used in Indian Railways. In this method, material is unloaded after taking it to the base depot. The track is then laid and packed.

6. In telescopic method, the track material is carried to the site through the same track which is to be laid further.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In telescopic method, for further laying of the track, material is carried up to the advanced rail head with the help of a Dip lorry. The track is then linked and packed.

7. Where is the first base depot for unloading of materials situated at?
a) End of existing line
b) Start of new line
c) Junction of existing line and new line to be constructed
d) Anywhere based on the topography of the area
View Answer

Answer: c
Explanation: The first depo is at the junction of the new line to be constructed and the existing line. Track material is carried up to the rail head from the depo with the help of a Dip lorry. Material gangs are then used to unload these materials.
advertisement

8. Which special type of rail carrier is used for carrying of rails?
a) Anderson rail carrier
b) Smith rail carrier
c) Dip lorry
d) Rail tongs
View Answer

Answer: a
Explanation: Each rail weighs around 600kg and huge manpower is required for handling them. Consequently a special type of rail carrier is used. This is the Anderson rail carrier which can easily carry rails with lesser strain.

9. For which type of sleepers rail screws are used?
a) Concrete sleepers
b) Steel Sleepers
c) Cast iron sleepers
d) Wooden sleepers
View Answer

Answer: d
Explanation: For fixing rails to wooden sleepers rail screws are used. A key is used in case of steel sleeper. Bearing plates are provided according to need and track specifications.
advertisement

10. Expansion gap between rails is provided with the help of ______
a) rail screws
b) steel liners or shims
c) bolts
d) fastenings
View Answer

Answer: b
Explanation: Adequate gaps are left between two rails which are called as expansion gaps. Steel liners or shims of appropriate thickness are used for providing these gaps.

11. Which among the following is generally used for Ballasting of tacks?
a) Ballast trains
b) Ballast trains and manual methods
c) Human efforts
d) Dip lorry
View Answer

Answer: b
Explanation: The ballast is thoroughly packed and laid under the track. For laying of ballast, ballast trains can be used. Otherwise the ballast can be carried on the cess and laid manually on the track.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.