Railway Engineering Questions and Answers – Safe Speed on Curves and Transition Curves

«
»

This set of Railway Engineering Question Paper focuses on “Safe Speed on Curves and Transition Curves”.

1. Which formula was used earlier for the calculation of Safe speed on curves?
a) Martin’s Formula
b) Henry’s equation
c) Bolt’s formula
d) Anderson’s formula
View Answer

Answer: a
Explanation: Safe speed is the one which protects a carriage from overturning and derailment. Earlier Martin’s formula V = 4.4(R-70)1/2, was used for its calculation on Transitioned curves.

2. Which of the following is the correct revised formula for the calculation of speed at transitioned curves?
a) V = 0.27((Ca + Cd) x R)1/2
b) V = 0.347((Ca + Cd) x R)1/2
c) V = 0.27((Ca + Cd) x R)1/4
d) V = 0.27((Ca + Cd) x R)1/3
View Answer

Answer: a
Explanation: Martin’s formula which was earlier used was changed by applying some formula based on some theoretical considerations. The revised formula for BG is V = 0.27((Ca + Cd) x R)1/2.

3. Calculate the super elevation for a 2° curve for equilibrium speed of 80kmph.
a) 146.3mm
b) 214mm
c) 100.8mm
d) 78.5mm
View Answer

Answer: c
Explanation: G = 1750mm, V = 80km/h
R = 1750/2 = 875
Super elevation = GV2/127R
= 1750×802/127×875
= 100.8mm.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. On which portion of the track is a Transition curve provided?
a) Between straight line and circular curve
b) Before straight line
c) On one side of circular curve
d) In the middle of circular curve
View Answer

Answer: a
Explanation: Transition curve is placed in between a straight line and circular curve on both sides. It is provided so that sudden centrifugal force should not come into effect while moving from straight track to circular one.

5. Which of the following is wrong about Transition curves?
a) Degree of curvature is uniform throughout its length
b) Radius of curvature decreases from a specified value to zero
c) Gradual increase in superelevation from zero
d) Should ensure a gradual increase or decrease in centrifugal forces
View Answer

Answer: b
Explanation: In transition curve the radius of curvature decreases gradually from infinity at the straight line to a desired value at the circular curve. Superelevation increases from zero to specified value.

6. What is the correct formula of shift?
a) S = L2 / 24R
b) S = L2 / 2R
c) S = L2 / 4R
d) S = L2 / 24R2
View Answer

Answer: a
Explanation: The main curve to be fit in the transition curve is moved inward by shift which is calculated as S = L2 / 24R. Here, L is the length of transition curve in metre.

7. Which of the following is not correct in case of an S-shaped transition curve?
a) Curvature assumes shape of quadratic parabola
b) Shift required is twice
c) Gradient is at centre and twice steeper
d) Desirable when shift is restricted
View Answer

Answer: b
Explanation: An S-shaped transition curve is desirable when shift is restricted. In this case shift required is half of the shift provided in case of straight line ramp.
advertisement

8. Which of the following is not a formula used to calculate the length of a transition curve?
a) L = 0.008CaxVm
b) L = 0.008CdxVm
c) L = 0.72Ca
d) L = 0.08CdxVmx S
View Answer

Answer: d
Explanation: Here Ca is the actual cant, Cd is the cant deficiency. The length of transition curve is taken as the maximum of the following formulae; L = 0.008Cd x Vm, L = 0.008Ca x Vm and L = 0.72Ca.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all questions papers on Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.