Railway Engineering Questions and Answers – Railway Lines – Good Alignment Selection

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Railway Lines – Good Alignment Selection”.

1. In railways terminology, what do obligatory points mean?
a) Points through which the railway line must pass
b) Points through which the railway line should not pass
c) Points where railway signals must be placed
d) Points where rail crossings are provided
View Answer

Answer: a
Explanation: In railways terminology, obligatory points are the points through which the rail line must pass due to political or commercial reasons and also taking into consideration the technical aspects. These may include major towns and cities, major bridges, etc.
advertisement

2. Obligatory points are also known as ________
a) Controlling points
b) Saddle points
c) Rolling points
d) Important points
View Answer

Answer: a
Explanation: Obligatory points are also known as controlling points. For a good alignment, shortest possible route should be chosen but it should also pass through intermediate major cities which are of commercial or political importance.

3. If the gradient exceeds the ruling gradient, which technique much be adopted?
a) Control technique
b) Development technique
c) Management technique
d) Ruling technique
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, in case of mountainous terrain the gradient to be provided exceeds the ruling gradient. In order to avoid this, development technique is adopted in which the length of the rail line is increased, thereby decreasing the gradient.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following method of rail alignment is preferred in case of steep side slopes?
a) Zigzag line method
b) Switch back method
c) Spiral method
d) Cubic method
View Answer

Answer: b
Explanation: If a steep side slope is present, switch back method of rail alignment is used. In this method, the direction of the train route is reversed by providing a switch. The train has to necessarily stop and change direction.

5. Which type of rail alignment method does the figure depict?
The type of rail alignment method in the figure is Zigzag line method
a) Zigzag line method
b) Switch back method
c) Spiral method
d) Cubic method
View Answer

Answer: a
Explanation: The figure depicts the zigzag line method of alignment. It is used when mountainous terrain is encountered. In this method, the railway line passes in a zigzag manner and it turns approximately 180 degree (like a horseshoe pattern) to gain the required height.
advertisement

6. The spiral method, also known as ________ method is used in _______
a) Complete loop; narrow valley
b) Incomplete loop; flat terrain
c) Complete loop; flat terrain
d) Incomplete loop; narrow valley
View Answer

Answer: a
Explanation: The spiral method or complete loop method of alignment is used in a narrow valley, especially where a small bridge has been constructed. A railway line completes a loop and crossed itself at a higher level.

7. The alignment of a rail line should pass through a place that faces ______ the direction of wind.
a) Towards
b) Away from
c) Towards or away from
d) At an angle of 30 degree from
View Answer

Answer: b
Explanation: The rail line alignment should be such that it passes through a place that faces away from the direction of wind. In the case of hot climate region, it can pass through sand dunes which face away from the direction of the wind. In the case of cold climate regions, it can pass through sides of hills that face away from the direction of wind.
advertisement

8. At what angle should a railway line cross a road?
a) 90°
b) 30°
c) 60°
d) 45°
View Answer

Answer: a
Explanation: A railway line should always cross a road at 90° angle, i.e. they should be perpendicular to each other. This is done so that the passing train is clearly visible to the road passengers, thus avoiding accidents.

9. What formula can be used to calculate the “Maximum Annual Return” of a rail alignment? (Given: R = Gross revenue earned by railway line; E = Annual running expenses).
a) R + E
b) R – E
c) R / E
d) E / R
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum annual returns (M) can be calculated by the formula: M = R – E
For a particular rail line, various alternative alignments are considered. The alignment with the maximum annual return is chosen and finalized.
advertisement

10. The alignment of railway line should be such that it attracts minimum traffic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False. The alignment of a rail line should attract maximum traffic. More the traffic on the rail line more will be the gross revenue earned. Therefore, maximum emphasis should be on attracting more traffic.

11. A railway line passes through a terrain which crosses watershed areas of two or more streams. Which type of alignment can be preferred?
a) Plane alignment
b) Mountain alignment
c) Cross country alignment
d) Valley alignment
View Answer

Answer: c
Explanation: A cross country alignment is preferred when a rail line crosses watershed areas of two or more streams. There are various sags and summits on the route. The obligatory points chosen for a cross country alignment is the lowest saddle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.