Railway Engineering Questions and Answers – Requirements for an Ideal Rail Section

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Requirements for an Ideal Rail Section”.

1. Where should the centre of gravity of the rail section be located?
a) Near to the bottom of the rail
b) close to the upper portion
c) close to the mid height
d) Can be anywhere between the section
View Answer

Answer: c
Explanation: Huge number of stresses act on the railway track. For balancing the tensile and compressive stresses the centre of gravity of the rail section should be located near the mid height of the rail.

2. Which of the following is not a component of the rail?
a) Head
b) Web
c) Ballast
d) Foot
View Answer

Answer: c
Explanation: The rail consists of three parts, a head, a web and a foot. Ballast is a separate component which is not a part of the rail section.

3. What is the reason that the head should have sufficient depth?
a) To sustain vertical wear
b) For lateral stiffness
c) To make it cheap
d) For proper maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: For enduring vertical wear the head should have sufficient depth. For desired lateral stiffness it is made wider.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Why is the foot made wide?
a) To avoid corrosion
b) To avoid overturning
c) For making it cost efficient
d) For easy manufacturing
View Answer

Answer: b
Explanation: The foot should be made wide enough to provide stability to the rail. It should resist the forces applied and should not be overturned.

5. The Factors like heaviest axle load, max permissible speed, depth of Ballast cushion are considered for deciding the _____ of the rail.
a) weight
b) length
c) section
d) weight and section
View Answer

Answer: d
Explanation: A rail is designated by its weight per unit length. Its weight and section are decided after considering factors like heaviest axle load, speed, Ballast cushion etc.

6. What will be the maximum axle load (in tonnes) for rails of 52kg/m?
a) 29.12t
b) 30t
c) 37.62t
d) 22.5t
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum axle load=560 x sectional weight of rail
=560 x 52kg/m
=29120kg
=29.12tonnes.

7. Shorter rails are economical and provide more comfort?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Longer rails are much more economical and comfortable for rides. This is because longer rails reduce the number of joints, fittings and overall maintenance cost.
advertisement

8. Which of the following is not true about Long rails?
a) It’s difficult to manufacture long rails
b) More internal stresses in long rails
c) Easy transportation facilities for long rails
d) Longer rails are economical
View Answer

Answer: c
Explanation: The longer rails are difficult to be transported. They are economical but have disadvantages like heavy internal stresses and difficult manufacturing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.