Railway Engineering Questions and Answers – Wooden Sleepers – 2

«
»

This set of Railway Engineering Quiz focuses on “Wooden Sleepers – 2”.

1. What is another name of Full cell method?
a) Bethell process
b) Rueping process
c) Lowry process
d) Andrew process
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three methods for forcing of preservative into the wood for treatment of sleepers. Among them, Rueping and Lowry process are names of empty cell methods. Bethell process is full cell process.

2. In which process maximum retention of hot creosote oil is practiced?
a) Full cell process
b) Empty cell process
c) Seasoning of sleepers
d) Prophylactic treatment of sleepers
View Answer

Answer: a
Explanation: Full cell (Bethell) process uses creosote oil. This process is used when maximum withholding of creosote oil is required.

3. Why a final vacuum is applied in the Full cell process?
a) To free the timber of excessive preservative
b) To add extra preservative
c) To maintain equilibrium
d) To drain the creosote oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Excessive preservative may cause damage to the sleeper. Thus a vacuum of 55cm of mercury is applied to remove excess preservative.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Empty cell (Rueping) process is used for treating which type of timber?
a) Hard timber
b) Porous timber
c) Soft wood
d) Deodar timber
View Answer

Answer: b
Explanation: Sleepers made from Deodar are treated using full cell process. Empty cell (Rueping) process is used for treating Porous timber.

5. Where are Fir sleepers used?
a) Lines with traffic density less than 10GMT
b) Lines with traffic density less than 30GMT
c) All main lines
d) All trunk routes
View Answer

Answer: a
Explanation: Fir sleepers are used only when the main or trunk lines have traffic density less than 10GMT. They do not provide good service.

6. What is the order for recovery of preservatives in these processes?
a) Rueping process < Lowry process < Bethell process
b) Rueping process > Lowry process > Bethell process
c) Rueping process < Lowry process < Bethell process
d) Rueping process = Lowry process = Bethell process
View Answer

Answer: b
Explanation: In Rueping process air is entrapped inside the cell, thus it limits the absorption of preservative. Therefore, recovery of preservative is maximum in Rueping process and least in Full cell process.

7. Why is prophylactic treatment of sleepers done?
a) To prevent infection at the treatment plant
b) To make it stronger
c) To remove excess preservative
d) To remove creosote oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Considerable time is required for transferring sleepers from forest to plant. Thus prophylactic treatment is given for prevention of infection.
advertisement

8. What is used for removing the moisture content in Boulton process?
a) Water (cold)
b) Hot preservative
c) Natural air
d) Prophylactic treatment
View Answer

Answer: b
Explanation: Boulton or boiling under vacuum process uses hot preservative for removing moisture content from unseasoned wood.

9. Seasoning of sleepers is done to remove the excess preservative from the wood?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Moisture content in case of sleepers to be treated by pressure treatment should not be more than 25%. Seasoning of sleepers is done to reduce this moisture content. Lowering of moisture content helps in effective treatment of the sleepers.
advertisement

10. Which of the following is not a way of stacking of sleepers?
a) One and nine method
b) Close crib method
c) Open crib method
d) Nine and one method
View Answer

Answer: d
Explanation: For air seasoning of sleepers they are stacked in various ways. This includes one and nine method, Close crib method and Open crib method.

11. In which type of sleepers the heartwood side is kept upwards and the sapwood side downwards?
a) Treated sleepers
b) Untreated sleepers
c) Both treated and untreated sleepers
d) Neither treated nor untreated sleepers
View Answer

Answer: a
Explanation: In untreated sleepers sapwood side is kept downwards. This is done because sapwood side contains more creosote and is liable to less damage.

12. This process of cutting the wooden sleeper at a slope of 1 in 20 is known as ________
a) adzing of wooden sleepers
b) laying of wooden sleepers
c) seasoning of sleepers
d) prophylactic treatment of sleepers
View Answer

Answer: a
Explanation: Sleepers are to be tilted inward at a cant of I in 20. For this cutting of sleepers has to be done which is called as adzing of wooden sleepers.

13. Which is the most used method for seasoning of wooden sleepers in India?
a) Air seasoning
b) Artificial seasoning
c) Boulton seasoning
d) Kiln seasoning
View Answer

Answer: a
Explanation: Air seasoning is the most widely used seasoning method in India. Usually, one and nine method is used for stacking the sleepers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.