Railway Engineering Questions and Answers – Fittings for Wooden Sleepers

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fittings for Wooden Sleepers”.

1. What are dog spikes used for?
a) Fixing sleepers to rails
b) Fixing rails to steel sleepers
c) Fixing rails wooden sleepers
d) Fixing sleepers to ballast
View Answer

Answer: c
Explanation: Because the head of this spike looks like a dog’s ear, it is called as Dog spike. It is used for fixing rails to wooden sleepers.

2. What is the correct number of dog spikes used on a curved track?
a) 2 outside and 1 inside
b) 1 on either side
c) 2 outside and 2 inside
d) 2 outside and 1 inside
View Answer

Answer: a
Explanation: On a straight track, 1 spike on either side is used. On a curved track, 2 outside and 1 inside is required. In bridges and joint sleepers the dog spikes used are 2 outside and 2 inside.

3. What else is used along with Round spikes for fixing rails to sleepers?
a) Dog spikes
b) Anti creep bearing plates
c) Double spikes
d) Wooden joints
View Answer

Answer: b
Explanation: For fixing rails to sleepers, round spikes in addition to anti creep bearing plates are used. Diameter of the round spike is almost 18mm.
advertisement
advertisement

4. What type of fittings are used for fastening slide chairs to the sleepers?
a) Fang bolts
b) Round spikes
c) Screw spikes
d) Dog spikes
View Answer

Answer: a
Explanation: Fang bolts are used for fastening slide chairs to sleepers. Round spikes, Dog spikes and Screw spikes are used for fixing rails to sleepers. Round spikes are also used for fixing switches onto wooden sleepers.

5. What is the diameter of rail screws?
a) 15mm
b) 22mm
c) 20mm
d) 25mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Screw spikes having 20mm diameter are called plate screws. The screw spikes having diameter of 22mm are called as Rail screws.

6. Which of the following bearing plates require a spring key?
a) Special CI bearing plates
b) Cast iron anti creep plates
c) Flat MS bearing plates
d) MS canted bearing plates
View Answer

Answer: a
Explanation: If Bull headed rails are to be fixed using special cast iron bearing plates, a spring key is used. Spring key is required to keep the rail in position.

7. What is the value of cant provided in Mild steel canted bearing plates?
a) 1 in 30
b) 1 in 40
c) 1 in 20
d) 1 in 35
View Answer

Answer: c
Explanation: Mild steel canted bearing plates are used on joints and curves. They provide better bearing area to the rails and have a cant of 1 in 20.
advertisement

8. There is no cant present in Cast Iron anti creep bearing plates.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cast Iron anti creep bearing plates have a can of 1 in 20. They are used where the rails have a chance of developing creep. No cant is provided in case of Flat MS bearing plates.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.