Railway Engineering Questions and Answers – Concrete Sleepers

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Concrete Sleepers”.

1. Which of the following is not an advantage of Concrete sleepers?
a) They have long lifespans
b) They can be mass produced
c) They have high scrap value
d) They are not liable to corrosion
View Answer

Answer: c
Explanation: Concrete sleepers have long service life and do not corrode. But they have no scrap value because concrete once set hard cannot be remoulded or reused.
advertisement

2. Why concrete sleepers can be used in Track circuited areas?
a) They are heavy
b) They are bad conductors of electricity
c) They do not corrode
d) They are easy to handle
View Answer

Answer: b
Explanation: Concrete sleepers are inflammable and do not corrode. They are bad conductors of electricity and thus can be used in track circuited areas.

3. The monoblock prestressed concrete sleepers are similar to which sleepers?
a) German B-58
b) PCS-12 and PCS-14
c) Cast Iron sleepers
d) Mono block post-tension concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: The mono-block prestressed concrete sleepers have a length of 2750mm and 270kg weight. They are similar to German B-58 type of sleeper.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the general 28-day crushing strength of concrete for mono block prestressed concrete type sleeper?
a) 525kg/cm2
b) 600kg/cm2
c) 1676kg/cm2
d) 100kg/cm2
View Answer

Answer: a
Explanation: The 28-day crushing strength of concrete for this sleeper should not be less than 525kg/cm2. The initial prestressing of steel is 100kg/cm2.

5. The two-block concrete sleepers have longer life than mono block sleepers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In two-block concrete sleepers the tie has shorter life span. Thus mono block sleepers have longer life than two-block concrete sleepers.
advertisement

6. Why is the manufacturing cost of mono-block prestressed concrete sleepers more?
a) They have ties
b) They require prestressed concrete
c) They have long life
d) They break easily
View Answer

Answer: b
Explanation: Two-block concrete sleepers require simple RCC for manufacturing. Thus they are cheap than mono-block prestressed concrete sleepers.

7. What guides the train from one line of rail tracks to another?
a) Turnout
b) Ballast
c) Gauge
d) Fastenings
View Answer

Answer: a
Explanation: Turnout is a mechanism which enables the trains to move from one track to another. Fastenings are used to hold various components of the track together.
advertisement

8. In post tensioned type of sleeper how is the force transferred to the concrete?
a) Through positive anchors
b) Through bonds
c) Through bonds and positive anchors
d) Through fastenings
View Answer

Answer: a
Explanation: In post tensioned type of sleeper the force transferred to the concrete is only through positive anchors. But in pre-tensioned it is through bonds and positive anchors.

9. Which method is used for manufacturing of mono-block concrete sleepers?
a) Short-line method
b) Long-line method
c) Lorry method
d) Ultimate stress method
View Answer

Answer: b
Explanation: Mono-block concrete sleepers are usually manufactured by Long-line method. Sometimes stress bench method is adopted.
advertisement

10. Concrete sleepers should not be laid at new formations unless specially compacted.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The concrete sleepers are very heavy and can cause harm to new formations. Thus laying them at new formations is generally avoided.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.