Railway Engineering Questions and Answers – Superelevation

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Superelevation”.

1. What is the definition of Superelevation?
a) Difference in height between outer and inner rail
b) Height difference from outer rail to centre of track
c) Height difference from inner rail to centre of track
d) Slope at which rail is laid
View Answer

Answer: a
Explanation: Superelevation or cant is the difference in height between outer and inner rail on a curve. The outer rail is gradually lifted above the inner rail to provide this.
advertisement

2. Which of the following is also known as another name of inner rail?
a) Slope rail
b) Fixed rail
c) Gradient rail
d) Cant rail
View Answer

Answer: c
Explanation: Inner rail is also known as Gradient rail. It is taken as reference rail while determining superelevation and is normally maintained at its original level.

3. In case of equilibrium speed what is the angle between resultant of weight and radial acceleration and plane of rails?
a) They are perpendicular
b) Inclined at 45°
c) Tangential
d) Between 45° and 90°
View Answer

Answer: a
Explanation: Equilibrium speed is when the effect of centrifugal force is completely balanced by the cant provided. The resultant of weight and radial acceleration is perpendicular to plane of rails.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What should be done if maximum permissible speed is less than maximum sectional speed?
a) More cant should be given
b) Another Curve should be inserted
c) Permanent speed restrictions should be implemented
d) No alterations should be made
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum permissible speed is the highest speed at which a train is permitted to travel on a curve. If it is less than maximum sectional speed, permanent speed restrictions should be imposed.

5. Which of the following occurs when train travels at a speed greater than equilibrium speed on a curve?
a) Cant deficiency
b) Cant excess
c) Cant gradient
d) Rate gradient
View Answer

Answer: a
Explanation: Cant deficiency is the difference between theoretical cant required and the actual cant provided. When train travels at a speed lesser than equilibrium speed on a curve cant excess occurs.
advertisement

6. Which of the following is the correct formula for equilibrium superelevation in millimetres?
a) e = GV2/254R
b) e = GV2/381R
c) e = GV2/127R
d) e = GV2/96R
View Answer

Answer: c
Explanation: Equilibrium superelevation, e = F x G/W
= W/g x V2/R x G/W
= GV2/gR
e = GV2/127R in millimetres.

7.The superelevation that is to be provided on a curve depends only on the maximum speed of the fastest train.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The superelevation to be provided also depends on the average speed of the goods traffic moving on the section. This is done to make sure that slow trains move safely without any chances of derailment due to excess cant.
advertisement

8. A per the prescribed value, what should be the maximum value of cant excess on Broad gauge?
a) 65mm
b) 75mm
c) 92mm
d) 100mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Higher cant excess on a section that carries predominantly goods traffic can lead to wear of the inner rail. Thus it is limited to 75mm on BG and should not be more than 65mm on MG.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

advertisement

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.