Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Tension Test – Effect of Strain Rate on Flow Properties – 3

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Tension Test – Effect of Strain Rate on Flow Properties – 3”.

1. The stress vs. strain relationship is given for material at temperature T1, T2, T3. The correct order of temperature will be _____
mechanical-metallurgy-questions-answers-tension-test-effect-strain-rate-flow-properties-3-q1
a) T1>T2>T3
b) T3>T2>T1
c) T2>T3>T1
d) T3>T1>T2
View Answer

Answer: b
Explanation: As the temperature increases, the strength decreases and the ductility increases. So the green curve has the highest ductility and least strength. Similarly, the orange curve has the highest strength and least ductility.
advertisement

2. In the case of the FCC metal, the yield strength is more temperature-dependent than the tensile strength of the given metal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the case of FCC metal the tensile strength is more temperature-dependent than the yield strength of the material, that is why the engineering stress-strain curve gets flat at a higher temperature in FCC metal.

3. The homologous temperature is defined as of __________
a) melting point/test temperature
b) test temperature/melting point
c) 0.5 * melting
d) 2*test temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: The homologous temperature is defined as the ratio of the test temperature to melting point temperature of the material. This is generally used to calculate the high-temperature properties of the different materials.

4. The relationship between the flow stress and the strain rate is given in empirical form ______ where strain rate=ϒ, σ = flow stress, C & m = constant.
a) σ=Cϒ
b) σ=Cϒm
c) σ=Cmϒ
d) σ=C/ϒ
View Answer

Answer: b
Explanation: The relationship between the strain rate and flow stress is given as:
σ=Cϒm; where C and m are constants.
m is known as the strain rate sensitivity. It is obtained by the slope of the log σ and log ϒ curve.
advertisement

5. The relationship between the stress and strain rate is given as σ=Cϒm, where m is strain rate sensitivity. The strain rate sensitivity _____________ with increase in temperature.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) no relationship
View Answer

Answer: a
Explanation: As the temperature increases, the dependence of the flow curve on the strain rate increase which leads to an increase in the strain rate sensitivity of the material with an increase in temperature.

6. The strain rate sensitivity of metal is in the range of __________ at room temperature.
a) 1-5
b) 5-10
c) <0.1
d) >0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The strain rate sensitivity of the metal is quite low, which is generally less than 0.1 at room temperature. As the temperature increases, the strain rate sensitivity also increases.

7. The strain rate sensitivity in a Newtonian viscous solid is _______
a) 0
b) 1
c) 0.5
d) 0.1
View Answer

Answer: b
Explanation: The Newtonian solid are high superplastic materials where the strain rate sensitivity is equal to 1. So the relation will be:
-> σ=cϒ.
advertisement

8. When the strain rate sensitivity is equal to 1. The cross-sectional area of sample will _________ on applying load.
a) increase
b) decrease
c) remain constant
d) no relationship
View Answer

Answer: c
Explanation: In the case of m=1, the material follows the Newtonian solid rule, and necking is avoided in the material. So material can be stretched for prolong period without necking, and the cross-sectional area remains the same.

9. A screw-driven constant head velocity machine for tensile testing machine are _________
a) load controlled machine
b) displacement controlled machine
c) stress controlled machine
d) modulus controlled machine
View Answer

Answer: b
Explanation: A mechanical screw controlled machine with constant head velocity, have only freedom of having a uniform elongation of the sample. So, it is called strain-controlled or displacement controlled machine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Metallurgy for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn