Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Metal Working Fundamentals – Mechanism of Metal Working

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Metal Working Fundamentals – Mechanism of Metal Working”.

1. In which of the following metalworking process, the volume of the material is not constant?
a) Forging
b) Rolling
c) Machining
d) Extrusion
View Answer

Answer: c
Explanation: In machining, the material is removed from the original component with the help of tool, the cutting sectioning and trimming is part of machining process. Whereas, in rest of the methods, the volume of the element remains the same.
advertisement

2. The example of a direct-compression type plastic deformation process of the workpiece is _______
a) wire drawing
b) extrusion
c) forging
d) deep drawing
View Answer

Answer: c
Explanation: In direct compression type process, the load is applied directly on the workpiece and material flows in the perpendicular direction of applied pressure. So, rolling and forging are examples of such process.

3. Which of the following is not an indirect-compression process?
a) Wire drawing
b) Extrusion
c) Deep drawing
d) Stretch forming
View Answer

Answer: d
Explanation: The stretch forming is a tension-type forming process, where metal sheet is wrapped in contour of die. While the wire drawing, extrusion, deep drawing is an example of the indirect compression process.

4. Which if the following metal working process breaks the material into two parts after the process is completed?
a) Bending
b) Stretch forming
c) Shearing
d) Deep drawing
View Answer

Answer: c
Explanation: In the shearing process, the shear force is used to apply load on the material. This will be in a perpendicular direction to the sheet metal and breaks the sample into two parts.

5. Which of the following is the primary product of metalworking (or most significant in cross-sectional area)?
a) Ingot
b) Billet
c) Bloom
d) Slab
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ingot is the original product received from steel plants or the mills. It’s dimension can be up to few meters also. The ingot is broken into the secondary products as billet, blooms, slab, etc., by various metalworking processes.
advertisement

6. Which of the following is last product of metalworking (or smallest in cross-sectional area)?
a) Ingot
b) Billet
c) Bloom
d) Sheet
View Answer

Answer: d
Explanation: Incoming material is generally in shape of ingot which is broken into billet and blooms. The bloom is further reduced into slab, and finally the plate is rolled into, forming the thin sheet of the material.

7. In the metalworking process, the sign convention for true strain and engineering are generally reversed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most of the metalworking methods are compressive, hence the final dimension is smaller than initial size of the material. According to conventional sign, the strain will be negative, so to make things easier, compressive stress is taken as positive in the metalworking process.

8. Determine the engineering strain and true strain on a bar that is elongated tripled of its length?
a) Engineering strain=1, True strain=1
b) Engineering strain=2, True strain=1
c) Engineering strain=2, True strain=0.69
d) Engineering strain=2, True strain=1.098
View Answer

Answer: d
Explanation: Initial length=L
-> Final length = 3L
-> Engineering strain=(3L-L)/L = 2
-> True strain=ln(3L/L) = ln3 = 1.098.

9. Determine the percentage of reduction in the cross-sectional area of a bar that is elongated tripled of its length?
a) 33.33 %
b) 66.66 %
c) 50%
d) 75%
View Answer

Answer: b
Explanation: The reduction ratio is given as:
-> [Final area-initial area/initial area]
-> Let initial area be = A1 and final area be = A2
-> A1-A2/A1
-> 1- A2/A1 = 1 – L1/L2
-> L2=3L1 so = 1-(L1/3L1)
-> 1-(1/3)
-> 2/3
-> So in percentage, it will be 66.66%.
advertisement

10. Which of the following is not a method of analysis for metal deformation?
a) Slab method
b) Uniform-deformation energy method
c) Slip-line field theory
d) Band contour theory
View Answer

Answer: d
Explanation: The Slab method, uniform-deformation energy method, slip-line field theory, upper and lower bound solution method, and the finite element methods are the primary analysis method developed for metalworking processes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

To practice all areas of Mechanical Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn