Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Rods and Wire Drawing

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rods and Wire Drawing”.

1. The blades for table fan is made by which of the following process?
a) Forging
b) Stamping and pressing
c) Casting
d) Rolling
View Answer

Answer: b
Explanation: The table fan blades are made precisely in dimension with small thickness, so this can be achieved by stamping the sheet metal and then pressing to close tolerance dimension and shape.
advertisement

2. The seamless tube is manufactured by which of the following method?
a) Casting
b) Forging
c) Stretch forming
d) Extrusion
View Answer

Answer: d
Explanation: The seamless tube is non-welded tubes that provide superior quality and strength. They are manufactured by the extrusion process using an anvil for support.

3. The flange wrinkling is the principal defect found in which of the following process?
a) Forging
b) Rolling
c) Deep drawing
d) Stretch forming
View Answer

Answer: c
Explanation: The deep drawing is the process of forming the desired shape from metal by using a suitable die to create the projection. The wrinkling is an uneven outer surface of the workpiece.

4. In a compound die, the blanking and piercing operation can be performed simultaneously.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound die consists of two separate hole for piercing and blanking together in the simple metalworking process. It increases the productivity of manufacturing.

5. The cutting and forming operation can be done together in which of the following die?
a) Compound die
b) Continuous die
c) Combination die
d) Simple die
View Answer

Answer: c
Explanation: The combination dies consists of two-part join together where one part is responsible for cutting process and other part is responsible for the forming process.
advertisement

6. The stretcher-strain marks is the defect associated with which of the following metal forming process?
a) Forging
b) Rolling
c) Sheet metal forming
d) Extrusion
View Answer

Answer: c
Explanation: The stretcher-strain marks are associated with yield point phenomena of the material. The yield point causes the serration in the stress-strain curve, and these serrations cause uneven elongation of material in very local domain.

7. The normal anisotropy of the material is defined as ________
a) change in length/change in width
b) original width/final width
c) ln(original length/final length)
d) ln(original width/final width)/ln(original length/final length)
View Answer

Answer: d
Explanation: The normal anisotropy is a measure of the ease with which a material can be deformed in certain direction. So, mathematically it is defined as:
-> ln(original width/final width)/ln(original length/final length).

8. If the material is elongated 30% in length and 40% in width, find the normal anisotropy of the material?
a) -1.282
b) 1.282
c) 2.59
d) 3.54
View Answer

Answer: b
Explanation: The normal anisotropy of the material is defined as:
-> ln(original width/final width)/ln(original length/final length)
-> ln(w/1.4w)/ln(L/1.3L)
-> ln(1/1.4)/ln(1/1.3)
-> 0.336/0.262
-> 1.282.

9. Which of the following is an example of internal cracks?
a) Surface crack in upsetting
b) Chevron marks
c) Flash crack
d) Earing
View Answer

Answer: b
Explanation: The chevron cracks or the center burst cracks are commonly observed in the extruded product. This is due to secondary tensile stress developed in the final product.
advertisement

10. In the tube drawing and wire drawing, the nature of force applied on the material is ___________
a) compressive
b) tensile
c) shear
d) torsional
View Answer

Answer: b
Explanation: The metal is drawn by pulling it out using suitable die and mandrel; hence, the nature of force is purely tensile. While the other process may have complex or compressive forces.

11. When a tube is drawn from a machine without the support of mandrel or the supporting die inside, then it is called tube sinking.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, all the tube drawing process involves a mandrel or the support to hold the inner core of metal in tube drawing, but there is the method which does not require any support and these processes are kept under the category of tube sinking.

12. The bull block is used in which of the following metal working process?
a) Extrusion
b) Impact extrusion
c) Indirect extrusion
d) Wire drawing
View Answer

Answer: d
Explanation: The bull is a large dumbbell shaped circular object which is used to wrap the drawn sheet other wire on its periphery. It also acts as the source of tensile force which makes the wire drawing possible.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn