Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Fatigue of Metals – S-N Curve – 2

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Fatigue of Metals – S-N Curve – 2”.

1. The basic fatigue data is plotted in the form of ___________
a) Pourbaix diagram
b) Ellingham diagram
c) S-N Curve
d) P-T curve
View Answer

Answer: c
Explanation: The S-N curve is the plot between the number of stress cycle and the mean stress required to fail the component at the given number of cycles. It is the most basic and useful diagram for fatigue calculation.
advertisement

2. The S-N curve is the plot between the Stress and the number of cycle to failure and both are plotted in the log-log scale.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the S-N curve, only the number of cycle to failure are plotted in log scale. This is because the number of cycles is in order of thousands and failure pattern follow the logarithmic scale.

3. In the given S-N curve, which of the following is showing endurance limit?
mechanical-metallurgy-questions-answers-fatigue-metals-s-n-curve-2-q3
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: b
Explanation: The endurance limit states that after the specified number of cycles, the material can sustain the infinite number of load reversing cycle without failure of the component. So in the case of the green line, the required stress value becomes constant after a certain point.

4. A low cycle fatigue consists of typically ________ cycles.
a) 10 cycles
b) 102 cycles
c) less than 105 cycles
d) more than 108 cycles
View Answer

Answer: c
Explanation: There is no fine line between low cycle and high cycle fatigue, but typically less than 105 cycles. If components fail, it is kept in the category of low cycle fatigue.

5. Which of the following material does not show endurance limit?
a) Mild Steel
b) Cast iron
c) Titanium
d) Aluminum
View Answer

Answer: d
Explanation: Generally, ferrous metal shows endurance limit below specific strain. But the non-ferrous material, in general, does not show endurance limit. The Endurance limit is also called the fatigue limit.
advertisement

6. The high cycle fatigue is described by the Basquin equation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The high cycle fatigue is defined by Basquin equation, which states that:
-> Nσap= C; where N is the number of cycles, σa is stress amplitude, and p, C are empirical constants.

7. The fatigue limit of the material is considered after ___________ cycles.
a) 105
b) 5*105
c) 108
d) 100
View Answer

Answer: c
Explanation: To check the fatigue limit, the material is tested for around 108 cycles at the low stress, and if the material does not fail it will be considered as the fatigue limit of the given material.

8. Among the given mechanical test, the highest number of samples are required in __________
a) tensile test
b) torsion test
c) fatigue test for S-N curve
d) fatigue test for probabilistic analysis
View Answer

Answer: d
Explanation: The statistical analysis of fatigue sample requires the highest number of example because S-N curve can be determined by taking few samples in the range of cycle and failing them, but the probabilistic analysis needed a large number of sample to predict the chances of failure at the given stress value.

9. In the given S-N cycle, there are four different samples tested for different stress values. Among given sample, the highest probability of the failure is for __________ sample.
mechanical-metallurgy-questions-answers-fatigue-metals-s-n-curve-2-q9
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: d
Explanation: The probability of failure for a sample is determined by the stress value and number of cycles. If the stress value or the amount of cycles is high, the probability of failure is also high. So in that case, the orange curve has the highest number of cycles and stress values; hence, the likelihood of failure is highest.
advertisement

10. The scatter between the fatigue life data for different samples ____________ with increase in the stress value.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) no relation
View Answer

Answer: b
Explanation: As the stress values increase in the sample, the probabilities calculation for failure becomes more accurate. Or in other word, it becomes much easier to predict the failure of the sample. Hence, the scatter in the fatigue data reduces.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

To practice all areas of Mechanical Metallurgy for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn