Mechanical Behaviour Questions and Answers – Tension Test and Stress Strain Curve

«
»

This set of Mechanical Behaviour Problems focuses on “Tension Test and Stress Strain Curve”.

1. What is the deformation per unit length?
a) Strain
b) Stress
c) Toughness
d) Resilience
View Answer

Answer: a
Explanation: Deformation per unit length is known as strain. Stress is a load per unit area. Strain is expressed in fraction or in percent.
advertisement

2. Ductility is indicated by _________
a) Percentage elongation
b) Percentage reduction
c) Poisson’s ratio
d) Elasticity
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductility is calculated by percentage elongation. It is the ability of a material to undergo plastic deformation. It is opposite of brittleness.

3. If a bar is doubled in length, what will be the strain induced?
a) 0.5
b) 1.0
c) 1.5
d) 2.0
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain is given by the change in length divided by original length. Here on calculation, strain comes out to be 1.0.

4. Ductility is the opposite concept of _________
a) Toughness
b) Plasticity
c) Brittleness
d) Resilience
View Answer

Answer: c
Explanation: Ductility is the measure of percentage elongation. Brittleness shows a material’s susceptibility to undergo brittle fracture. Hence it is the opposite of ductility.

5. What term is used for the ratio of lateral strain to linear strain?
a) Bulk modulus
b) Elastic modulus
c) Shear strain
d) Poisson’s ratio
View Answer

Answer: d
Explanation: Ratio of lateral strain to linear strain is known as Poisson’s ratio. Modulus of elasticity is ratio of stress to strain. Bulk of modulus is mostly applied in liquids.
advertisement

6. Material, if show identical properties in all directions, is said to be _________
a) Isotropic
b) Elastic
c) Ideal
d) Homogeneous
View Answer

Answer: a
Explanation: Directional properties are measured in terms of isotropy. If it shows properties identical in all directions, it is known as isotropic. Anisotropic is opposite of isotropic.

7. Which material has higher elasticity?
a) Rubber
b) Glass
c) Steel
d) Copper
View Answer

Answer: c
Explanation: Decreasing order of elasticity is steel > copper > rubber > glass. Elasticity is inversely proportional to strain developed within the material. That’s why steel is the most elastic of four.

8. _________ does not show linear stress strain relationship.
a) Rubber
b) Ceramic
c) Steel
d) Copper
View Answer

Answer: a
Explanation: Rubber is an elastic material. It does not exhibit linear stress strain relationship. Ceramics show higher elastic modulus.

9. The maximum stress up to which stress is proportional to strain is known as ________
a) Tensile stress
b) Compressive stress
c) Modulus of elasticity
d) Proportional limit
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum stress up to which stress is proportional to strain is known as proportional limit. Modulus of elasticity is a ratio of stress to strain. Hooke’s law holds good in this limit.
advertisement

10. Yield strength represents resistance against _________
a) Fracture
b) Elastic deformation
c) Bending
d) Plastic deformation
View Answer

Answer: d
Explanation: Yield strength represents materials’ resistance against plastic deformation. Rigidity shows resistance against elastic deformation. Stiffness is a measure of resistance against bending.

11. Strain hardening causes more deformation on less stress application.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain hardening is an effect of dislocation multiplication. It causes a back stress development in material. So extra load is needed to apply.

12. Necking causes drop in load after an ultimate tensile point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile metals show the drop in load after an ultimate tensile point. It is because of necking. It results in decrease in local cross section.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Behaviour Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn