Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Fracture Mechanics – J Integral-R-Curve

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fracture Mechanics – J Integral-R-Curve”.

1. When equipment fails much before the required stress to the fracture, it is called ______
a) failure
b) fatigue
c) creep
d) rupture
View Answer

Answer: b
Explanation: The repetitive loading of the material cause the collapse of the equipment much before its actual limit of failure it is called fatigue failure.
advertisement

2. Which of the following is a sudden failure?
a) Brittle fracture
b) Ductile fracture
c) Fatigue
d) Creep
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile, fatigue, and creep are delayed fractures because the takes appreciable time before fracture, but the brittle fracture is sudden, which occurs without any warning.

3. Of the total failure of all the industrial components, the fatigue fracture accounts for how much percentage of fault?
a) 10%
b) 20 %
c) 90%
d) 50%
View Answer

Answer: c
Explanation: All the mechanical failure involves a rotating part and this cause fatigue failure. The fatigue accounts for almost 90% of all the omission, that is why it is hazardous.

4. The fatigue failure occurs without any gross warning.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The fatigue failure is a slow process, but the crack is invisible to naked eyes for a long time. And the final stage is sudden without any warning.

5. The fatigue failure fracture surface consists of both a smooth region and a rough region.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The repeated rubbing of the components with the other half cause the smooth, shiny surface, and in the final stage where the element cannot hold the part together, it fails in a flexible manner causing the rough surface.
advertisement

6. Which of the following is not a characteristic of fatigue failure?
a) Benchmarks
b) River pattern
c) Flow marks
d) Cup and cone
View Answer

Answer: The bench marks are the characteristic symbol of the repeated loading of each cycle. The cup and cone geometry is associated with ductile fracture of the material.

7. The fatigue failure generally starts at the _______________
a) notch or inclusion
b) center of the surface
c) endpoints of the sample
d) geometrical center of the sample
View Answer

Answer: a
Explanation: The fatigue failure generally starts at the high-stress concentration region such as the notch inclusion and sharpen corners etc.

8. Which of the following is not among the essential requirement to cause fatigue failure?
a) The maximum tensile stress of sufficiently high value
b) Large enough variation or fluctuation in the applied pressure
c) The sufficiently large number of cycle of applied stress
d) High shear stress on the sample
View Answer

Answer: d
Explanation: There are three basic requirements to cause fatigue failure.
(i) the maximum tensile stress of sufficiently high value
(ii) Large enough variation or fluctuation in the applied pressure
(iii) The sufficiently large number of cycle of applied stress
Rest all are secondary or may not play a role in causing fatigue failure.

9. Which of the following does not play a role in fatigue failure?
a) Corrosion
b) Stress concentration
c) Temperature
d) Sample size
View Answer

Answer: d
Explanation: The sample size does not play any role in deciding the fatigue failure rate. Only the corrosion, stress concentration, temperature plays a role.
advertisement

10. Which of the following diagram describes the completely reversed cycle of stress?
a)
mechanical-metallurgy-questions-answers-fracture-mechanics-j-integral-r-curve-q10a
b)
mechanical-metallurgy-questions-answers-fracture-mechanics-j-integral-r-curve-q10b
c)
mechanical-metallurgy-questions-answers-fracture-mechanics-j-integral-r-curve-q10c
d)
mechanical-metallurgy-questions-answers-fracture-mechanics-j-integral-r-curve-q10d
View Answer

Answer: b
Explanation: The completely reverses stress cycle mean the stress is equal in magnitude but opposite in the direction. So stress will be compressive then tensile and then compressive again.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

To practice all areas of Mechanical Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn