Testing of Materials Questions and Answers – Radiographic Inspection

This set of Testing of Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radiographic Inspection”.

1. Radiographic inspection use _________
a) Sound waves
b) AC
c) X-rays
d) Visible light
View Answer

Answer: c
Explanation: Radiographic inspection use very short wavelength electromagnetic radiations. These are X-rays and ϒ-rays.

2. The dark areas represent an object with ________
a) Lower density
b) High density
c) Porosity
d) Grain boundaries
View Answer

Answer: a
Explanation: The dark areas represent an object with lower density. This is because of less absorption of radiation. These parts may be porosity or voids.

3. The film in radiographic inspection is called __________
a) Plate
b) Radiograph
c) Micrograph
d) X-ray sheet
View Answer

Answer: b
Explanation: A photographic film is used on the other side of object. It is known as the radiograph. It is called xerograph if film is exposed to x-ray radiation.
advertisement
advertisement

4. ________ produce light area on film.
a) Inclusions
b) Pores
c) Voids
d) Blow holes
View Answer

Answer: a
Explanation: Inclusions are denser than the surrounding material. These absorb more radiation than lower density areas. It hence produces light area on film.

5. Radiography don’t give ________
a) Thickness of material
b) Hardness
c) Blow holes in casting
d) Pores in weldment
View Answer

Answer: b
Explanation: Radiography is used for detecting internal defects mainly. Blow holes, voids and porosity are best examples.

6. Planar defects can’t be detected by radiography.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Radiographic inspection is mainly used for internal defect detection. Planer defects can also be detected by proper orientation.

7. The amount of absorption of rays depends on the density and thickness of the material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Radiation is absorbed inside material based on thickness and density. Hence defects based on density variation are detected.
advertisement

8. What is the wavelength of X-rays?
a) 10 picometers
b) 0.01 to 10 nanometers
c) 10 to 400 nanometers
d) 400 to 700 nanometers
View Answer

Answer: b
Explanation: X-rays are electromagnetic waves. These have a wavelength in range 0.01 to 10 nanometers. ϒ-rays have a wavelength less than 10 picometers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.