Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Testing Aircraft Materials – Inspection Methods-1

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Testing Aircraft Materials – Inspection Methods-1”.

1. Which of the following are standard inspection methods of aircraft materials?
a) Radiography and fatigue test
b) Magnaflux and bending inspection
c) Radiography and magnaflux inspection
d) Fatigue and bending inspection
View Answer

Answer: c
Explanation: It is materials being used in aircraft construction that should not experience failure while usage. Hence, it is crucial for the materials to undergo inspection to detect any cracks or defects. There are two standard inspection methods, they are radiography and magnaflux inspection.
advertisement

2. Which of the following is a non-destructive way of inspecting materials?
a) Fatigue
b) Radiography
c) Welding
d) Bending
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-destructive testing way of materials refers to a process of inspection where the material is not destroyed or harmed in any way. Radiography is a non-destructive way of inspecting materials.

3. When radiographs are produced to detect defects, they show up as ___________
a) tubes
b) dark spots
c) invisible spots
d) light spots
View Answer

Answer: d
Explanation: Radiography is a non-destructive method of inspecting materials. It is performed by passing either X-rays or gamma-rays through the material being tested. Defects or cracks are obtained in the picture in the form of light spots.

4. What wavelengths are classified as X-rays?
a) 10-6 to 10-25 cm
b) 10-6 to 10-9 cm
c) 10-2 to 10-9 cm
d) 25 to 15cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Different types of rays are classified based on their respective wavelengths. The wavelength bracket in which the rays are considered to fit the category of X-rays is from 10-6 to 10-9 centimeters.

5. X-rays can be used to inspect materials of steel up to a thickness of __________ inches.
a) 3
b) 15
c) 0.3
d) 26
View Answer

Answer: a
Explanation: X-rays can be used to inspect materials made up of steel sufficiently up to a thickness of three inches. If the material being inspected is not as dense as steel, it can also be tested for a higher thickness value.
advertisement

6. Gammagraphs are obtained by passing __________ through a material.
a) visible rays
b) uv rays
c) gamma-rays
d) x-rays
View Answer

Answer: c
Explanation: Gammagraphs are a type of radiographs. Hence, they are non-destructive in nature. They are obtained by passing gamma-rays through a material. Radiographs and Gammagraphs are also called shadow pictures.

7. Gamma-rays are rays that have a wavelength of around ___________
a) 10-11
b) 26
c) 10-2
d) 10-22
View Answer

Answer: a
Explanation: Rays like gamma-rays, X-rays are classified based on their wavelengths. The wavelength bracket in which the rays are considered to fit the category of gamma-rays is around 10-11 centimeters.

8. Gamma-rays are acquired from ___________
a) Radiograph
b) X-ray
c) U.V
d) Radium
View Answer

Answer: d
Explanation: Gamma-rays are acquired from radium. It is typically in radium sulphate form. Gamma-rays are rays having a wavelength of around 10-11 centimeters. It takes radium 1580 years to decay to one-half it’s original strength.

9. Gammagraphs of steel that is as thick as ___________ inches can be acquired.
a) 4
b) 31
c) 8
d) 15
View Answer

Answer: c
Explanation: Gammagraphs of steel parts or materials as thick as eight inches can also be acquired. This is higher compared to radiographs with X-rays that can be used for steel as thick as only three inches.
advertisement

10. X-rays are typically powerful compared to gamma-rays which are weaker than X-rays.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This statement is incorrect. X-rays are not stronger compared to gamma-rays. In fact, the contrary is true. X-rays are weak compared to gamma-rays, due to which gamma-rays can be used to inspect materials of greater thickness.

11. One of the disadvantages of radiography is that it is ___________
a) destructive
b) faster
c) temporary record
d) time-consuming
View Answer

Answer: d
Explanation: There are a lot of advantages and disadvantages of standard inspection methods. When it comes to radiography, one of the disadvantages is that it can be time-consuming. It also needs photography.

12. Fluoroscopy requires a higher voltage compared to radiography.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true. Fluoroscopy is a method of non-destructive inspection that has been developed after radiography. It requires a higher voltage compared to radiography to perform.

13. ___________ is an inspection method for magnetic objects
a) Fatigue
b) Magnaflux
c) Gammagraphs
d) Bending
View Answer

Answer: b
Explanation: The inspection method is performed on magnetic objects and used to determine cracks, laps, etc. On the material or part being inspected is called as magnaflux. Bending and fatigue are not inspection methods.
advertisement

14. X-rays being used to produce radiographs are called ____________
a) Radiographs
b) Magnaflux
c) Exographs
d) Gammagraphs
View Answer

Answer: c
Explanation: The inspection method of radiography can be performed in two ways. Either using gamma-rays called Gammagraphs or made by passing X-rays through the material being inspected, which are called exographs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn