Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Testing Aircraft Materials – Inspection Methods-2

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Questions and Answers for Experienced people focuses on “Testing Aircraft Materials – Inspection Methods-2”.

1. Which of the following can the inspection process ‘magnaflu’ not detect?
a) Laps
b) Cracks
c) Seams
d) Color
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnaflux is a magnetic inspection method used to detect defects and non-metallic quantities in a magnetic material. It can detect cracks, seams etc. but cannot detect colour of the specimen.
advertisement

2. In which direction should the magnetic flux be induced on the specimen?
a) Upper
b) Lower
c) All directions
d) North
View Answer

Answer: c
Explanation: It is important in the magnaflux inspection method that the lines of force (magnetic) go through the defect perpendicularly. For this reason, since the location of defects is not know, it should be induced in all directions.

3. Which of the following is a way to magnetize a specimen?
a) Angular magnetization
b) Momentum magnetization
c) Circular magnetization
d) Zero magnetization
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two ways in which a specimen in the magnaflux process can be magnetized. Circular magnetization and bipolar magnetization. Angular magnetization does not exist in this process.

4. Not only the presence of defects, but their location can also be known in the magnaflux inspection process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true. The magnaflux method also detects the location of flaws. This is because the powder on the specimen is disturbed as magnetic lines of force are also disturbed in the location of the flaws.

5. _____________ can be put on the specimen in the form of magnetic powder.
a) Uranium
b) Black iron oxide
c) Charred wood
d) Chromium
View Answer

Answer: b
Explanation: It is necessary to put a substance on the specimen that can indicate the presence of flaws on it. Black iron oxide or ferroso ferric oxide is generally used as magnetic powder. They can be applied either wet or dry.
advertisement

6. What is the continuous method of magnaflux inspection method?
a) The continuous specimen is used
b) Partial current mixing
c) Current is put on throughout the process
d) Non-existent
View Answer

Answer: c
Explanation: The continuous method of magnaflux involves inducing both circular and longitudinal current at the same time and running it throughout the entire process. This is known to give good results.

7. Bipolar magnetization is a magnaflux inspection method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. There are three ways in which the magnaflux inspection method is carried out. Circular magnetization, bipolar magnetization and the continuous method.

8. Before sending the material that is being inspected to construct an aircraft, it has to be ___________
a) washed
b) compressed
c) liquefied
d) demagnetized
View Answer

Answer: d
Explanation: Some Aircraft materials typically undergo the magnaflux inspection process. After the inspection process is done the parts have to be demagnetized before being used for manufacturing. This is because otherwise, they will interfere with the plane’s compass.

9. How far must the specimen be withdrawn with respect to the coil in demagnetization?
a) 00.7 inches
b) 26 inches
c) 18 inches
d) 4 inches
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two methods of demagnetization. One of the methods involves withdrawing the specimen to a distance of eighteen inches away from the coil. This is to avail the effect of the weak current.
advertisement

10. One of the methods used to demagnetize a specimen involves keeping the specimen in the coil and slowly decrease the current to ____________
a) double the initial value
b) 0
c) 26.5
d) high
View Answer

Answer: b
Explanation: Demagnetization is done on materials that have been subjected to the magnaflux inspection method. There are two methods to do it, and one of them is keeping the specimen in the coil and slowly decreasing the current to zero.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn