Materials Science Questions and Answers – Mechanical Behavior of Iron-Carbon Alloys

«
»

This set of Tough Materials Science Questions and Answers focuses on “Mechanical Behavior of Iron-Carbon Alloys”.

1. In an iron carbon alloy, the mechanical properties are dependent on the micro structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true. In an iron carbon alloy, the mechanical properties are dependent on the micro structure.

2. Which of the following is present in pearlite?
a) Spherodite
b) Bainite
c) Ledeburite
d) Ferrite
View Answer

Answer: d
Explanation: Pearlite consists of alternate layer of ferrite and cementite in which cementite is harder and more brittle as compared to ferrite.

3. Which of the following is true?
a) Fine pearlite is harder than coarse pearlite
b) Fine pearlite is softer than coarse pearlite
c) Fine pearlite is more ductile than coarse pearlite
d) Toughness of steel decreases with increase in carbon percentage
View Answer

Answer: a
Explanation: Fine pearlite is harder than coarse pearlite, but coarse pearlite is more ductile than fine pearlite.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which is the most tough among the steels given their carbon composition?
a) 0.1%
b) 0.2%
c) 1.5%
d) 2.5%
View Answer

Answer: a
Explanation: The toughness of the steel decreases as we increase the carbon content and therefore 0.1% carbon which is lower than 1.5%, 0.2% and 2.5% is most tough among the options.

5. Which of the following is present in spherodite?
a) Pearlite
b) Bainite
c) Ledeburite
d) Ferrite
View Answer

Answer: d
Explanation: Spherodite also consists of ferrite and cementite. In spherodite it cementite is present in a sphere structure in a matrix of ferrite.

6. Which of the following is present in bainite?
a) Ferrite
b) Bainite
c) Ledeburite
d) α-Ferrite
View Answer

Answer: d
Explanation: Bainite steels consists of α-Ferrite and cementite and have a finer structure which makes then stronger than pearlite steel.

7. Which among the following is the strongest?
a) Austenite
b) Pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: d
Explanation: Among all the structure martensite has the strongest structure. It is the hardest and most brittle among the microstructure.
advertisement

8. In which of the following steels there is a chance of quenching cracks being formed?
a) 0.2% carbon
b) 0.4% carbon
c) 0.5% carbon
d) 0.6% carbon
View Answer

Answer: d
Explanation: If the carbon content in a steel is higher than 0.5 %, during quenching there can be a formation of quenching cracks.

9. At what temperature is martensite heated in tempering? (in degree Celsius)
a) 727
b) 627
c) 327
d) 927
View Answer

Answer: a
Explanation: The martensitic steel is tempered in the temperature of 650–800°C to get optimum mechanical properties that includes ductility and toughness.
advertisement

10. Tempered martensite has better ductility than martensite.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tempered martensite has better ductility than martensite due to tempering. The hardness of the two is nearly the same.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Materials Science.

To practice tough questions and answers on all areas of Materials Science, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.