Design of Electrical Machines Questions and Answers – Temperature Rise and Insulating Materials

This set of Design of Electrical Machines Interview Questions and Answers focuses on “Temperature Rise and Insulating Materials”.

1. How many number of insulation classes are present with respect to electrical equipment?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 7 classes of insulation with respect to electrical equipment. They are Class Y, Class A, Class E, Class B, Class F, Class H, Class C.

2. How many classes have their temperatures above 100°C?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 7 insulation classes present in relation with temperature. Of the 7 classes, there are 6 classes whose temperatures are greater than 100°C. Class Y is the only class having temperature less than 100.

3. How many classes have their temperatures above 150°C?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: Of 7 classes of insulation, there are 3 classes whose temperatures are above 150°C. They are classes F, H, C of insulation.
advertisement
advertisement

4. Which class has the lowest and the highest temperature?
a) Class Y, Class C
b) Class Y, Class H
c) Class H, Class C
d) Class B, Class H
View Answer

Answer: a
Explanation: Class Y belongs to the lowest insulation class of having temperature of about 90°C. Class C is the highest insulation class of having temperature above 180°C.

5. Class A has higher temperature than Class E.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Class E has a higher temperature than that of Class A. The temperature of Class A is 105°C and the temperature of Class E is 120°C.

6. What is the temperature of Class B?
a) 120°C
b) 130°C
c) 155°C
d) 180°C
View Answer

Answer: b
Explanation: 120°C refers to the temperature of Class E. 155°C refers to the temperature of Class F. 180°C refers to the temperature of Class H.

7. Which among the following is the example of Class Y?
a) Varnish
b) Insulation oil
c) Paper
d) Resins
View Answer

Answer: c
Explanation: Varnish is an example of Class A. Even insulation oil is an example of Class A. Resins is an example of Class E.
advertisement

8. Which among the following is the example of Class B?
a) Inorganic material with adhesives
b) Hard fiber
c) Wood
d) Impregnated oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Impregnated oil is the example of Class H. Hard Fiber is the example of Class Y and Wood is the example of Class A.

9. Which among the following is an example of Class F?
a) Paper lamination
b) Nitrile rubber
c) Asbestos
d) Silicone
View Answer

Answer: d
Explanation: Paper lamination is the example of Class E. Nitrile Rubber is the example of Class A. Asbestos is the example of Class B.
advertisement

10. Silicone rubber is an example of Class H.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Class H is one of the insulation classes having temperature about 180°C. Silicone rubber is one of the examples of Class H.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

To practice all areas of Design of Electrical Machines for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.