Advanced Machining Questions and Answers – Electro Chemical Drilling

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electro Chemical Drilling”.

1. What is the full form of ECDR in advanced machining processes?
a) Electrochemical Dissolution
b) Electrochemical Drilling
c) Electrochemical Degradation
d) Electrochemical Devastation
View Answer

Answer: b
Explanation: In advanced machining processes, full form of ECDR is Electrochemical Drilling.
advertisement

2. What are the values of diameters produced using Electrochemical drilling process?
a) 0.01 to 0.2 mm
b) 1 to 20 mm
c) 30 to 50 mm
d) 60 to 100 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Value of diameter produced using Electrochemical drilling, ranges between 1 to 20 mm.

3. What are the feed rates used in Electrochemical drilling?
a) 0.1 to 0.6 mm/min
b) 0.6 to 1 mm/min
c) 1 to 5 mm/min
d) 6 to 15 mm/min
View Answer

Answer: c
Explanation: Value of feed rates used in Electrochemical drilling, range between 1 to 5 mm/min.

4. Of the following, which type of electrodes is used as tool in ECDR?
a) Tubular electrodes
b) Flat electrodes
c) Cylindrical electrodes
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In ECDR, tubular electrodes are used as cathodic tools for making holes in the materials.

5. The electrolyte is pumped the ________ of tool and exits through _________ of tool.
a) Centre, side
b) Side, centre
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Usually, electrolyte is pumped from centre and exits from side machining gap and vice-versa can also be done in back pressure process.
advertisement

6. Material is removed using which part of the electrode in ECDR?
a) Only front
b) Only side
c) Front and side
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Material is removed at the frontal gaps and also dissolution takes place at the side machining gaps of the cathodic tool and work piece.

7. Overcut produced in ECRD is difference between which of the following parameters?
a) Diameter of tool, diameter of hole
b) Diameter of hole, diameter of tool
c) Depth of tool, diameter of tool
d) Diameter of tool, depth of tool
View Answer

Answer: b
Explanation: Overcut is the difference between the diameter of hole produced in work piece and the diameter of tool.

8. For high machining accuracy and smaller diametrical oversize, which type of feed rates are required?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
View Answer

Answer: d
Explanation: High feed rates are recommended for smaller diametrical oversize and more accuracy.

9. What happens to the overcut size, if we use the electrolyte flow mode under backward pressure?
a) Decreases
b) Increases
c) Increase and then decrease
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If we use backward pressure for electrolyte flow, the overcut size decreases.
advertisement

10. What are the values of pressure, used in backward pressure mode of electrolyte flow?
a) 0.01 to 0.12 MPa
b) 0.15 to 0.46 MPa
c) 0.6 to 2 MPa
d) 5 to 12 MPa
View Answer

Answer: c
Explanation: To reduce overcut size, reverse flow of electrolyte can be used under backward pressure mode, whose value ranges between 0.6 to 2 MPa.

11. What happens to the electrolyte conductivity if the gap increases, in ECDR?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In ECDR, as the gap increases, the electrical conductivity increases and the dissolution of material increases.

12. Electrolyte back pressure _________ the flow lines on work piece machined using ECDR.
a) Enhances
b) Eliminates
c) Maintains
d) Increases
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrolyte back pressure eliminates the flow lines on the machined surfaces which is a major advantages of ECDR.

13. What happens to the roundness error if we use the rotation of ECDR tool?
a) Increases
b) Remains same
c) Decreases
d) Enhances
View Answer

Answer: c
Explanation: Roundness error decreases, if the tool is rotated in ECDR, since it ensures the homogenous flow of electrolyte in the machining gaps.
advertisement

14. If sparking occurs due to very less gap between work surfaces, which parts gets damaged?
a) Tool
b) Work piece
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sparking, which occur due to very less gap between tool and work piece, which damages both the parts in ECDR.

15. Current efficiencies <100 percent may be related to, which of the following incidents?
a) Gas evolution
b) Passive oxide film formation
c) Less dissolution
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Current efficiencies less than 100 percent may be related to gas evolution, passive oxide formation, which in turn lead to less dissolution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn