Advanced Machining Questions and Answers – IBM-Surface effects and Applications

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IBM-Surface effects and Applications”.

1. What are the dimensions that can machined on IBM?
a) 0.1 to 1 nm
b) 1 to 10 nm
c) 10 to 100 nm
d) 100 to 1000 nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Small dimensions as 10 to 100 nm can also be machined on Ion beam machining.
advertisement

2. The slope of the side walls depends on which of the following factors?
a) Voltage supply
b) Angle of incidence
c) Flux
d) Current density
View Answer

Answer: b
Explanation: The slope of the sidewalls of the surface and its surface finish depend on the angle of incidence.

3. What are the accuracy levels that are obtained by using IBM?
a) ± 1.0%
b) ± 2.0%
c) ± 3.0%
d) ± 4.0%
View Answer

Answer: a
Explanation: The accuracy levels that are obtained when machined the work piece using IBM is about ± 1.0 %.

4. What are the values of repeatability obtained in Ion beam machining?
a) ± 1.0%
b) ± 2.0%
c) ± 3.0%
d) ± 4.0%
View Answer

Answer: a
Explanation: A repeatability of about ± 1 % are obtained while machining the work piece using Ion beam machining process.

5. Surface texturing produces a cone-and-ridge like configuration on the order of which size?
a) 0.5 µm
b) 1 µm
c) 1.5 µm
d) 2 µm
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface texturing produces a cone-and-ridge-like configuration on the order of 1 µm in size in Ion beam machining.
advertisement

6. What is the value of surface finish obtained by using Ion beam machining?
a) <1 µm
b) <3 µm
c) <5 µm
d) <7 µm
View Answer

Answer: a
Explanation: The smoothness of the surface finish obtained in Ion beam machining is less than 1 µm.

7. Which of the following are the applications of IBM?
a) Smoothing laser mirrors
b) Polishing surfaces
c) Shaping surface
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Smoothing of laser mirrors, polishing and shaping of optical surfaces are some of the applications of Ion beam machining.

8. State whether following statement is true or false regarding the applications of IBM.
“In IBM, thickness can be reduced which affects the surface finish.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Reduction of thickness of thin films can be done without affecting the surface finish.

9. What are the thickness values of silicon samples that can be thinned?
a) 1 to 5 µm
b) 5 to 10 µm
c) 10 to 15 µm
d) 15 to 20 µm
View Answer

Answer: c
Explanation: Thickness ranging from 10 to 15 µm can be thinned using IBM.

10. Which of the following materials can be textured using the IBM process?
a) Copper
b) Nickel
c) Stainless steel
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Materials such as Copper, stainless steel, nickel, silver and gold can be used for producing textured cones using IBM.
advertisement

11. How much amount of energies are required for removal of oxide layers?
a) Small
b) Larger
c) Moderate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Higher energies are needed for the removal of layer of oxides on the surfaces using Ion Beam machining.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn