Advanced Machining Questions and Answers – CHM – Tooling for CHM

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “CHM – Tooling for CHM”.

1. Which of the following are the tools required for Chemical milling?
a) Maskants
b) Etchants
c) Scribing plates
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the components mentioned above, are required to carry out Chemical milling process.
advertisement

2. State which of the following statement is true or false regarding Chemical milling.
“Maskants are generally used in CHM, to protect the work piece from the etching chemical agent.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In CHM, maskants are used to protect the work piece from chemical agents.

3. Which of the following are the materials used for making maskants?
a) Synthetic materials
b) Rubber materials
c) Polymeric materials
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, can be used for making maskants.

4. What are the properties that a maskant used in Chemical milling should possess?
a) Be tough and adhere well
b) Scribe easily
c) Be inert to chemical reagent
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the properties mentioned above, should be possessed by the maskants.

5. Which of the following can be used to apply the maskants on work piece in Chemical milling?
a) Dipping or spraying
b) Rolling or electro coating
c) Adhesive tapes
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Maskants can be applied to work piece, by the above mentioned means.

6. State whether following statement is true or false regarding maskants.
“After etching, maskants should be removed easily and inexpensively.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: After etching is done, maskants should be removed easily by inexpensive means.
advertisement

7. In maskant application, photo-resist masks ensure which of the following advantages?
a) High accuracy
b) Ease of repetition
c) Ease of modification
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: We will have the advantages which are mentioned above, if we use photo resist masking.

8. Which of the tolerance values are obtained, when we use cut and peel mask method for maskant?
a) ± 0.013 mm
b) ± 0.045 mm
c) ± 0.077 mm
d) ± 0.179 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Tolerance value of ± 0.179 mm, will be obtained, when we use cut and peel mask method.

9. Which of the tolerance values are obtained, when we use silk-screen resist method for maskant?
a) ± 0.013 mm
b) ± 0.045 mm
c) ± 0.077 mm
d) ± 0.179 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Tolerance value of ± 0.077 mm, will be obtained, when we use silk screen resist method.

10. Which of the tolerance values are obtained, when we use photo resist method for maskant application?
a) ± 0.013 mm
b) ± 0.045 mm
c) ± 0.077 mm
d) ± 0.179 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Tolerance value of ± 0.013 mm, will be obtained, when we use photo resist method.

11. Which of the following, are the main uses of etchants applied in Chemical milling?
a) Good surface finish
b) Uniform material removal
c) Control intergranular attack
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In CHM, etchants are used for the above mentioned factors.

12. State whether the following statement is true or false about etchants.
“Etchants are used for controlling H2 absorption in case of Ti alloys.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Etchants control the H2 absorption in Ti alloys.
advertisement

13. Scribing plates are used to define, which of the following parameters in Chemical milling?
a) Areas to be exposed
b) Volumes to be exposed
c) Areas not to be exposed
d) Volumes not to be exposed
View Answer

Answer: a
Explanation: Scribing plates defines the areas that are to be exposed for removal of material.

14. Which of the following are can be used as guides for scribing process in Chemical milling?
a) Layout lines
b) Simple templates
c) Fibre glass
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the guides mentioned above, can be used for scribing process.

15. Which of the following are the accessories, included in the tooling of Chemical milling?
a) Tanks and hooks
b) Brackets and racks
c) Fixtures
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The accessories mentioned above are included in the tooling of Chemical milling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn