Advanced Machining Questions and Answers – Electrochemical Deburring – 2

«
»

This set of Advanced Machining Processes online quiz focuses on “Electrochemical Deburring – 2”.

1. What is the value of pressure of electrolyte used in ECDB process?
a) 0.1 to 0.2 MPa
b) 0.3 to 0.5 MPa
c) 0.7 to 0.9 MPa
d) 1.1 to 1.5 MPa
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure of electrolyte used in ECDB is maintained between 0.3 to 0.5 MPa.
advertisement

2. What is the value of applied voltage used in ECDB process?
a) 1 to 5 V
b) 5 to 11 V
c) 12 to 24 V
d) 25 to 50 V
View Answer

Answer: c
Explanation: Value of voltage used in ECDB process ranges from 12 to 24 V.

3. What are the values of current densities used in ECDB process?
a) 1 – 5 A/cm2
b) 5 – 10 A/cm2
c) 10 – 15 A/cm2
d) 15 – 20 A/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: Current densities used in ECDB process range between 5 – 10 A/cm2.

4. Which of the following electrolyte can be used for deburring process in ECDB?
a) NaNO2
b) NaNO3
c) NaCl
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Sodium nitrite, sodium nitrate and sodium chloride are the electrolytes used in ECDB process.

5. What are the values, of inter electrode gaps so that machining occurs easily?
a) 0.01 to 0.1 mm
b) 0.1 to 0.3 mm
c) 0.3 to 0.5 mm
d) 0.5 to 0.7 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The inter electrode gap maintained in ECDB process, range between 0.30 – 0.50 mm.
advertisement

6. In order to produce a proper radius, by how much should the tool tip overlap the machined area?
a) 0.5 to 1 mm
b) 1 to 1.5 mm
c) 1.5 to 2 mm
d) 2 to 2.5 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: In ECDB, the tool tip should overlap the machined area by 1.5 to 2 mm in order to produce a proper radius.

7. Which of the following materials can be machined using ECDB process?
a) Carbon steels
b) Copper alloys
c) Aluminium alloys
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the materials mentioned above, can be machined using ECDB process.

8. In ECDB process, rotating and feeding the tool electrode __________ the deburring process.
a) Enhances
b) Degrades
c) Damages
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotating and feeding the tool in ECDB process, enhances the process of deburring.

9. Electrochemical deburring ensures which of the following factors after removal of burrs?
a) Required accuracy
b) Proper radius
c) Clean edge
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: ECDB ensures the removal of burrs art required accuracy, uniformity, proper radius and clean edges.
advertisement

10. Which of the following are the advantages of using ECDB process?
a) Increased product quality
b) Reduced labour cost
c) Increased reliability
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Increased product quality and reliability, reduced labour costs, elimination of costly hand deburring etc.., are some of the advantages of ECDB.

11. State whether the following statement is true or false regarding the advantages of ECDB.
“In ECDB, automation does not contribute to productivity.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrochemical deburring can be automated for higher productivity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining for online quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn