Advanced Machining Questions and Answers – CHM – Advantages

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “CHM – Advantages”.

1. What are the advantages when we use Chemical milling process?
a) Weight reduction
b) No burrs
c) No stresses
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the advantages mentioned above, can be obtained using Chemical milling process.
advertisement

2. Weight reduction is possible, on which type of contours?
a) Very simple
b) Simple
c) Complex
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Weight reduction can be possible using Chemical milling, on complex contours, compared to conventional machining.

3. Simultaneous material removal using Chemical milling, results in which of the following?
a) Improves productivity
b) Reduces wrapping
c) Minimizing part distortion
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the factor mentioned above occur, when we use Chemical milling for material removal.

4. State whether the following statement is true or false regarding the advantages of CHM.
“As there are no stresses induced, machining of delicate parts is possible.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In CHM, no stresses are induced, which makes machining of delicate parts easier.

5. Which type of taper can be achieved, using Chemical milling, on contours?
a) Discontinuous
b) Continuous
c) Periodic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Using Chemical milling, a continuous taper, on contours can be achieved.
advertisement

6. State whether the following statement is true or false regarding the advantages?
“Capital cost of equipment, for machining large components, is relatively high.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Capital cost of equipment, is relatively low for machining large components.

7. Which of the following, are the other advantages of CHM?
a) Design changes
b) Less skilled operator
c) Minor tooling costs
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the advantages mentioned above, are obtained using CHM.

8. Good surface quality and absence of burr eliminates which of the following?
a) Cutting operations
b) Finishing operations
c) Drilling operations
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Absence of burrs and good surface quality eliminates finishing operations in CHM.

9. State whether the following statement is true or false about advantages.
“Extensive web areas and decorative finishes are not possible using CHM.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Decorative finishes are obtained when we use CHM.
advertisement

10. What are the values of scrap rates obtained in Chemical milling?
a) 1%
b) 3%
c) 5%
d) 7%
View Answer

Answer: b
Explanation: Low scrapes rates around 3% are obtained when we use the Chemical milling process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn