Advanced Machining Questions and Answers – CHM-Limitations

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “CHM-Limitations”.

1. Which of the following are the limitations of Chemical milling process?
a) Disposal of chemicals
b) Limited scribing accuracy
c) Surface imperfections
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the factors mentioned above, are the limitations of Chemical milling process.
advertisement

2. What is the value of shallow cuts obtained on sheets and plates, when we use CHM?
a) 3.83 mm
b) 6.39 mm
c) 12.27 mm
d) 20.32 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Very shallow depths of value 12.27 mm, are obtained when we use CHM.

3. Hand masking, scribing and stripping can be difficult, due to which of the following factors?
a) Time consuming
b) Repetitive
c) Tedious
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the factors mentioned above, are main disadvantages for different processes in CHM.

4. Which type of metallurgical surfaces are needed in Chemical milling process?
a) Homogenous
b) Heterogeneous
c) Mixture
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Metallurgic homogenous surfaces are needed for chemical milling to take place.
advertisement

5. Porous castings yield, which type of surfaces in Chemical milling process?
a) Uniform surfaces
b) Even surfaces
c) Uneven surfaces
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: As there are porous castings, there would be pores on the surface which lead to uneven surfaces.

6. State whether following statement regarding the limitations of CHM.
“Welded areas etch, at a rate that is same as base metal.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Welded areas etch at a different rate, when compared to that of base material.

7. The absence of residual stresses on the chemically machined surfaces can produce _____ strength.
a) Favorable fatigue
b) Unfavorable fatigue
c) Constructive fatigue
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Absence of residual stresses produce unfavorable fatigue strength, unlike to the processes that induce compressive residual stresses.
advertisement

8. Which of the following, indicate the accuracy of scribing by Chemical milling process?
a) Unlimited
b) Boundless
c) Infinite
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Scribing accuracy is limited in CHM process due to uneven surface finish.

9. Which of the following are the other limitations of Chemical milling process?
a) Hydrogen pickup
b) Intergranular attack
c) Complex designs becoming expensive
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrogen pick up, intergranular attack are some other limitations in Chemical milling process.

10. Which of the following is not a limitation of Chemical milling process?
a) Steep tapers not practical
b) Low scrap rates
c) Less scribing accuracy
d) Deep narrow cuts
View Answer

Answer: b
Explanation: Low scrap rates are possible in Chemical milling, which is an advantage to the process.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn