Advanced Machining Questions and Answers – USM – Applications

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “USM – Applications”.

1. Ultrasonic Machining can be used for which of the following processes and applications?
a) Drilling
b) Sinking and contouring
c) Polishing
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ultrasonic Machining can be used for drilling holes, sinking, contouring and many more wide variety of applications.
advertisement

2. What is the limit of surface area that is to be machined using USM?
a) <100 mm2
b) <500 mm2
c) <1000 mm2
d) <1500 mm2
View Answer

Answer: c
Explanation: If the surface area to be machined is above 1000 mm2, this type of machining will not be apt for the parts.

3. Drilling in Ultrasonic Machining is done, by which motion of the tool?
a) Only rotation
b) Only oscillation
c) Oscillation and rotation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The process, which uses USM for drilling, is known as Rotary Ultrasonic Machining (RUM).

4. In which of the following materials, Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes through them?
a) Glass
b) Alumina
c) Ferrite
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes in the above mentioned materials.

5. State whether the following statement is true or false.
“Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, interrupted drilling of small-diameter holes takes place.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, uninterrupted drilling takes place unlike traditional drilling.
advertisement

6. On which of the following features of cavity, will the penetration depth depend on?
a) Depth
b) Diameter
c) Size
d) All of the mentioned.
View Answer

Answer: d
Explanation: Penetration rate depends on cavity’s depth and size of the cavity i.e.., area and volume, which can be determined by diameter.

7. What is the value of depth in Ultrasonic sinking, after which, material removal becomes difficult?
a) 1 to 2 mm
b) 2 to 5 mm
c) 5 to 7 mm
d) 7 to 10 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: After a depth of 5 to 7 mm, in USM sinking, material removal becomes very difficult.

8. In production of EDM electrodes, typical ultrasonic speeds, in graphite ranges between?
a) 0.01 – 0.10 cm/min
b) 0.10 – 0.25 cm/min
c) 0.25 – 0.40 cm/min
d) 0.40 – 1.40 cm/min
View Answer

Answer: d
Explanation: Typical ultrasonic speeds used are between 0.4 – 1.4 cm/min, used in producing EDM electrodes.

9. How much is the value of surface finished, achieved using Ultrasonic Polishing?
a) 0.1 μm
b) 0.3 μm
c) 0.5 μm
d) 0.7 μm
View Answer

Answer: b
Explanation: Using Ultrasonic Polishing, very low values of surface finish can be obtained, which may be very low as 0.3 μm.
advertisement

10. In Micro-Ultrasonic Machining, which of the following component vibrates?
a) Tool
b) Work piece
c) Feed pipe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Unlike the normal Ultrasonic Machining, Micro-USM utilizes the work piece’s vibration and the rotation of the tool.

11. In Micro-USM, using WC tool, what is the value of diameter can be achieved?
a) 1 μm
b) 3 μm
c) 5 μm
d) 7 μm
View Answer

Answer: c
Explanation: Diameter value up to 5 μm can be achieved, using Micro-ultrasonic machining on glass, silicon and quartz materials.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn