Advanced Machining Questions and Answers – USM – Machining System

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “USM – Machining System”.

1. The machining system of USM contains which of the following components?
a) Magnetostrictor
b) Concentrator
c) Tools and slurry
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In machining system of USM, the above mentioned components have to be present.
advertisement

2. State whether following statement is true or false.
“In Ultrasonic Machining, Magnetostrictor is energized at ultrasonic frequency.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To oscillate, magnetostrictor must be energized to ultrasonic frequency in USM.

3. Of the following scientists, who discovered magnetostrictor effect?
a) Balamuth
b) Steve O Flawer
c) Joule
d) Turing
View Answer

Answer: c
Explanation: This effect was discovered by Joule in 1874 at Manchester.

4. In Ultrasonic Machining, magnetostrictor converts magnetic energy into which type of energy?
a) Mechanical energy
b) Electrical energy
c) Thermal energy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Oscillation of magnetostrictor takes place by converting magnetic energy to mechanical energy.
advertisement

5. What is the value of the amplitude obtained without mechanical amplifier?
a) 0.0001 – 0.001 µm
b) 0.001 – 0.1 µm
c) 1 – 10 µm
d) 10 – 100 µm
View Answer

Answer: b
Explanation: Relatively very small amplitudes are obtained without amplifier.

6. What is the value of the amplitude obtained when we use mechanical amplifier?
a) 1 – 10 µm
b) 10 – 40 µm
c) 40 – 50 µm
d) 50 – 100 µm
View Answer

Answer: c
Explanation: Relatively larger amplitudes are obtained when amplifier is used.

7. State whether the following statement is true or false.
“In USM, tool tips must have low resistance and fatigue strength.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In USM, tool tips should must have high wear resistance and fatigue strength.
advertisement

8. At what rate slurry is pumped through nozzle in USM?
a) 10 L/min
b) 25 L/min
c) 50 L/min
d) 75 L/min
View Answer

Answer: b
Explanation: Slurry is pumped through nozzle at the rate of 25 L/min, L- litres.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn