Advanced Machining Questions and Answers – EDM-Applications – 3

«
»

This set of Advanced Machining Processes Aptitude Test focuses on “EDM-Applications”.

1. While machining insulating ceramic materials using EDM, where is the sheet metal placed?
a) Over material
b) Below material
c) Under material
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sheet metal is placed over the material in machining of insulating materials using EDM.
advertisement

2. Sparks occur between which of the following components?
a) Work piece and sheet metal
b) Tool electrode and sheet metal
c) Work piece and electrode
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sparks occur between sheet metal and tool electrode for macining insulating ceramics.

3. Texturing is applied to the steel sheets at which stages of cold rolling?
a) Initial stages
b) Middle stages
c) Final stages
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At the final stages of cold rolling, texturing is applied to the steel sheets.

4. What is the full form of EDT in EDM processes?
a) Electro discharge Tinplating
b) Electro discharge Texturing
c) Electro discharge Tapping
d) Electro discharge Turing
View Answer

Answer: b
Explanation: Electro Discharge Texturing is a variant of EDM which is the full form of EDT.

5. Which of the following are the process variables for texturing process in EDM?
a) Pulse current
b) Electrode polarity
c) Dielectric type
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Pulse current, polarity, dielectric, electrode material and roll rotation speed are some process variables of texturing.
advertisement

6. What are the values of current amplitudes used in EDT?
a) 0.2 to 1 A
b) 2 to 10 A
c) 20 to 100 A
d) 40 to 200 A
View Answer

Answer: b
Explanation: The values of current amplitudes in EDT range from 2 to 10 A.

7. What are duration values of current amplitude in EDT?
a) 0.1 to 1 µs
b) 1 to 10 µs
c) 10 to 100 µs
d) 100 to 1000 µs
View Answer

Answer: c
Explanation: Duration of current amplitudes used for EDT range from 10 to 100 µs.

8. What are the spindle rotation speeds used in EDT?
a) 1 to 4 rpm
b) 10 to 40 rpm
c) 20 to 60 rpm
d) 30 to 90 rpm
View Answer

Answer: b
Explanation: Spindle rotation speeds for EDT process range from 10 to 40 rpm.

9. What are the values of diameter which are machined using Micro-EDM?
a) 0.001 to 0.01 mm
b) 0.01 to 0.1 mm
c) 0.1 to 1 mm
d) 1 to 10 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Values of diameter in Micro-EDM range from 0.10 to 1.0 mm.
advertisement

10. What happens to the machine capital cost in EDT when there is an increase in tool quantity?
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: With increase in tools quantity machine cost increases but texturing cost reduces.

11. What is the value of depth to diameter ratio in Micro-Electro discharge machining process?
a) 10:1
b) 5:2
c) 4:3
d) 2:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Value of the depth to diameter ratio in Micro-Electro discharge machining is about 10:1.

12. What are the values of depths that can be machined using Micro-EDM?
a) 1 mm
b) 10 mm
c) 100 mm
d) 1000 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Micro-Electro discharge machining can machine up to a depth of 100 mm in the work piece material.

13. What are the machining rates used in Micro-EDM process?
a) 0.1 to 2 mm/min
b) 1 to 20 mm/min
c) 10 to 200 mm/min
d) 100 to 500 mm/min
View Answer

Answer: b
Explanation: Machining rates used in Micro-EDM process range from 1 to 20 mm/min.
advertisement

14. What are the values of hole diameters obtained using Wire electro discharge grinding?
a) 1 µm
b) 3 µm
c) 5 µm
d) 7 µm
View Answer

Answer: c
Explanation: Values of hole diameters up to 5 µm can be obtained using Wire electro discharge grinding process.

15. What are the feed rates used in WEDG process?
a) 1 to 5 mm/min
b) 5 to 10 mm/min
c) 10 to 15 mm/min
d) 15 to 20 mm/min
View Answer

Answer: b
Explanation: Feed rate values in WEDG process range from 5 to 10 mm/min.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining for aptitude tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn