Advanced Machining Questions and Answers – Electrochemical Superfinishing-Introduction, Material Removal, Process accuracy

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrochemical Superfinishing-Introduction, Material Removal, Process accuracy”.

1. What is the full form of ECS in the advanced machining processes?
a) Electro chemical superfinishing
b) Electro chemical scribing
c) Electron cluster scribing
d) Electron cluster superfinishing
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of ECS in the advanced machining processes is Electro chemical superfinishing.
advertisement

2. Which of the mechanisms combine to form this hybrid process of ECS?
a) Electro chemical dissolution
b) Mechanical scrubbing
c) Electro chemical dissolution & Mechanical scrubbing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Electro chemical dissolution and mechanical scrubbing combined in the hybrid process of ECS.

3. How much amount of burr is produced in the process of ECS?
a) 10 %
b) 20 %
c) 50 %
d) No burr produced
View Answer

Answer: d
Explanation: Burr free components are produced in the process of Electro chemical superfinishing due to electro chemical dissolution.

4. MRR are reduced by how much amount in the presence of the oxide film?
a) 10 %
b) 30 %
c) 50 %
d) 70 %
View Answer

Answer: c
Explanation: Material removal rates are reduced by 50 % in the presence of the film in Electro chemical superfinishing.

5. What are the tolerance values obtained in the ECS process?
a) ± 0.003 mm
b) ± 0.013 mm
c) ± 0.023 mm
d) ± 0.033 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The tolerance values obtained in the Electro chemical superfinishing process are about ± 0.013 mm on the diameter.
advertisement

6. What are the values of roundness and straightness obtained from machining using ECS?
a) 0.001 mm
b) 0.003 mm
c) 0.007 mm
d) 0.013 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The values of roundness and straightness obtained from machining by Electro chemical superfinishing process is about 0.007 mm.

7. Which of the following are the process variables related to ECS?
a) Gap voltage
b) Electrolyte type
c) Concentration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Gap voltage, electrolyte type, concentration and temperature are some of the variable related to Electro chemical superfinishing.

8. Which of the following affect the process performance of Mechanical scrubbing?
a) Stone pressure
b) Oscillating frequency
c) Amplitude
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Stone pressure, oscillating frequency and amplitude affect the mechanical scrubbing in the process of Electro chemical superfinishing.

9. High electro chemical dissolutions occur at which type of current densities?
a) Very Low
b) Low
c) Moderate
d) High
View Answer

Answer: d
Explanation: High electro chemical dissolutions occur at high current densities in the process of Electro chemical superfinishing.
advertisement

10. Rise in different parameters related to the MS and ECD lead to ___________ material removal rates.
a) Increase in
b) Decrease in
c) Normal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A rise in the scrubbing speed, voltage, and duty cycle would lead to an increase in MRR.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn