Advanced Machining Questions and Answers – WJM – Applications

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “WJM – Applications”.

1. In the following materials, Water jet machining can be used on which type of material?
a) Metals
b) Plastics
c) Ceramics
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: WJM can be used on metals, cloth, paper, plastics, food, leather, and ceramics.
advertisement

2. What are the processes and applications, where Water jet machining can be used?
a) Cutting
b) Drilling
c) Deburring
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Water jet machining can be used for drilling, cutting, deburring, surface treatment and many more applications.

3. What is the tolerance limit range of thin materials in WJM?
a) ± 0.1 mm
b) ± 10 mm
c) ± 25 mm
d) ± 50 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: In Water jet machining, the range of tolerance is ± 25 mm.

4. In cutting of rocks using water jet machining, which type of pressure is needed?
a) Low pressure
b) Medium pressure
c) High pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In WJM, very high pressures and velocities are needed while cutting rocks.
advertisement

5. In deburring, which combination removes the material from non-metallic materials?
a) High pressure and low flow rate
b) High pressure and high flow rate
c) Low pressure and low flow rate
d) Low pressure and high flow rate
View Answer

Answer: a
Explanation: For non-metallic materials high pressure and lower flow rates are used in deburring.

6. Which of the following materials has some drawbacks of cutting WJM?
a) Food
b) Rocks
c) Fibre-reinforced plastics
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Water gets deflected due to the fibre embedded in the matrix of fibre-reinforced plastics when we use WJM.

7. What is the accuracy level obtained when PCB’s are cut by WJM?
a) ± 0.05 mm
b) ± 0.13 mm
c) ± 0.26 mm
d) ± 0.33 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: In WJM, accuracy obtained in cutting of PCB’s is ± 0.13 mm.
advertisement

8. In WJM, surface treatment includes which type of processes?
a) Removing deposits
b) Removing chemicals
c) Degreasing
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Surface treatment is done using WJM to clean the surface from many toxic chemical, deposits, residues etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn