Advanced Machining Questions and Answers – AWJM – Process Capabilities

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions and Answers for freshers focuses on “AWJM – Process Capabilities”.

1. Which of the following is not a process parameter of Abrasive water jet machining?
a) Frequency of vibration
b) Orifice diameter
c) Pressure
d) Stand-off distance
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency of the vibrations does not belong to the parameters of Abrasive water jet machining.
advertisement

2. Which of the following come under the process parameters of the Abrasive water jet machining?
a) Abrasive size
b) Machine impact angle
c) Traverse speed
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the parameters mentioned above come under Abrasive water jet machining.

3. What is the value of orifice diameter in Abrasive water jet machining?
a) 0.01 – 0.03 mm
b) 0.03 – 0.09 mm
c) 0.10 – 0.30 mm
d) 0.30 – 0.90 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of diameter of the orifice should range between 0.10 – 0.30 mm.

4. Of the following values, between which of them pressure value will range?
a) 1000 – 1500 bar
b) 1500 – 2500 bar
c) 2500 – 4000 bar
d) 4000 – 10000 bar
View Answer

Answer: c
Explanation: In Abrasive water jet machining, pressure value will range between 2500 – 4000 bar.

5. When compared to sand, how much effective is garnet as abrasive material in AWJM?
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%
View Answer

Answer: b
Explanation: Garnet, which is commonly used abrasive material is nearly 30% more effective than sand in Abrasive water jet machining.
advertisement

6. State whether the following statement is true or false about Abrasive water jet machining.
“A material, whose material removal rate is higher, produces larger surface roughness.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As rate of material removal increases in AWJM, large surface roughness are produced.

7. Surface roughness depends on which of the following parameters in Abrasive water jet machining?
a) Work piece material
b) Grit size
c) Abrasive type
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the parameters mentioned above, are responsible for variation in surface roughness.

8. What is the value of focusing diameter in Abrasive water jet machining?
a) 0.1 – 0.6 mm
b) 0.8 – 1.4 mm
c) 1.6 – 2.8 mm
d) 3.2 – 5.2 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Diameter value of WC focusing tube in AWJM varies between 0.8 – 1.4 mm.

9. Abrasive flow value in Abrasive water jet machining will range between which of the following values?
a) 0.01 – 0.1 kg/min
b) 0.1 – 1.0 kg/min
c) 1.0 – 10 kg/min
d) 10 – 100 kg/min
View Answer

Answer: b
Explanation: In AWJM, abrasive flow ranges between 0.1 – 1.0 kg/min.
advertisement

10. What is the value of stand-off distance in Abrasive water jet machining?
a) 1.0 – 2.0 mm
b) 2.0 – 4.0 mm
c) 4.0 – 6.0 mm
d) 6.0 – 10.0 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Stand-off distance in Abrasive water jet machining will vary between 1 – 2 mm.

11. Impact angle in Abrasive water jet machining range between which of the following values?
a) 0&#176 to 10&#176
b) 10&#176 to 30&#176
c) 30&#176 to 90&#176
d) 90&#176 to 100&#176
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine impact angle in AWJM will range between 30&#176 to 90&#176.

12. Of the following values, between which values traverse speed will range?
a) 0.1 to 5 m/min
b) 5 to 100 m/min
c) 100 to 500 m/min
d) 500 to 1000 m/min
View Answer

Answer: b
Explanation: Value of traverse speed ranges between 5 to 100 m/min.

13. Depth of cut values in Abrasive water jet machining ranges between which values?
a) 0.01 to 2 mm
b) 2 to 250 mm
c) 300 to 500 mm
d) 650 to 900 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of depth of cut in AWJM ranges between 2 to 250 mm.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining Processes for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn