Advanced Machining Questions and Answers – Electrochemical Buffing-Introduction, Material Removal

«

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrochemical Buffing-Introduction, Material Removal”.

1. What is the full form of ECB in the advanced machining processes?
a) Electro chemical buffing
b) Electro chemical blasting
c) Electron cluster blasting
d) Electron cluster briefing
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of ECB is Electro chemical buffing in the advanced machining processes.
advertisement

2. Compared to conventional mechanical buffing Electro chemical buffing is a __________
a) Slower process
b) Faster process
c) Same speed process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Electro chemical buffing process is a faster machining process when compared to the conventional mechanical buffing.

3. Which of the following electrolytes are used ECB process?
a) Sodium chloride solution
b) Sodium nitrate solution
c) Sodium chloride & nitrate solution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sodium chloride and sodium nitrate are the electrolytes that are used for machining purpose in the process of Electro chemical buffing.

4. What can be the concentration of Sodium chloride used in ECB?
a) 0.1 – 0.5 g/L
b) 1 – 5 g/L
c) 10 – 50 g/L
d) 100 – 500 g/L
View Answer

Answer: d
Explanation: The concentration of sodium chloride solution used for machining in ECB is about 100 – 500 g/L.

5. What are the values of the current densities used in ECB process?
a) 0.01 – 0.7 A/cm2
b) 0.1 – 7 A/cm2
c) 1 – 14 A/cm2
d) 21 – 42 A/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: The current densities used in the process of ECB range between 0.1 and 7 A/cm2.
advertisement

6. What are the values of buffing speeds used in ECB process?
a) 0.1 – 0.6 m/s
b) 1 – 6 m/s
c) 10 – 16 m/s
d) 100 – 600 m/s
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the buffing speed in Electro chemical buffing is about 1 – 6 m/s.

7. What are the values of contact pressures used in ECB process?
a) 1 – 6 g
b) 10 – 60 g
c) 100 – 600 g
d) 1000 – 6000 g
View Answer

Answer: c
Explanation: The values of contact pressure used in the ECB process are between 100 and 600 g.

8. What are the values of electrolyte flow rates used in ECB process?
a) 1 – 10 L/min
b) 10 – 100 L/min
c) 100 – 1000 L/min
d) 1000 – 10000 L/min
View Answer

Answer: a
Explanation: The values of electrolyte flow rates used in ECB process range between 1 – 10 L/min.

9. Which of the following factors control the polishing speed in the process of ECB?
a) Current density
b) Electrolyte type
c) Work piece material
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The factors that control the polishing speed are current density, electrolyte time, work piece material.
advertisement

10. Which of the following electrolytes can be used for high speed polishing?
a) Sodium chloride
b) Sodium nitrate
c) Sodium chloride & Sodium nitrate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sodium chloride electrolyte can be used for high speed polishing in Electro chemical buffing process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn