Advanced Machining Questions and Answers – Electro Polishing-Introduction

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electro Polishing-Introduction”.

1. In advanced machining processes, what is the full form of EP?
a) Electro plating
b) Electro polishing
c) Electron pocketing
d) Electrical punching
View Answer

Answer: b
Explanation: Full form of EP is Electro-polishing in advanced machining processes.
advertisement

2. When was the process Electro polishing introduced to the advanced machining processes?
a) 1918
b) 1922
c) 1935
d) 1943
View Answer

Answer: c
Explanation: Electropolishing was introduced to world in the year 1935, when Cu and Zn were successfully electropolished by Germans.

3. How is the material removed in Electropolishing process?
a) Anodic dissolution
b) Cathodic dissolution
c) Chemical corrosion
d) Mechanical erosion
View Answer

Answer: a
Explanation: Material in Electropolishing is removed by anodic dissolution process.

4. State whether the following statement is true or false regarding EP process.
“Electropolishing is same as electro plating.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Electropolishing is the opposite of electroplating.

5. In the following terminals, part to be finished acts as which terminal in EP process?
a) Anode
b) Cathode
c) Neutral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As this process is opposite to that of Electro plating, part to be finished is the anode in EP.
advertisement

6. Which of the following come under the components of EP process?
a) Electrolyte solution
b) Dc power supply
c) Work piece
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The EP process components include DC power supply, electrolyte, electrically charged terminals, of which, one of them is work piece.

7. Electrolytic solution is a mixture of which of the following?
a) Insoluble salts
b) Several acids
c) All of them mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrolytic solution is a mixture of several acids and insoluble salts.

8. What amount of current density can be used for Electropolishing to take place?
a) Very low
b) Low
c) Optimum
d) Very high
View Answer

Answer: b
Explanation: Limiting amount of current should be used in EP process for anodic dissolution.

9. Which of the following takes place if the current density used is relatively high?
a) Smoothing
b) Finishing
c) Oxygen evolution
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If the current level increases beyond the limiting value, pitting takes place due to gas evolution.
advertisement

10. More anodic dissolution takes place at which part of the surface of the work piece?
a) Peaks
b) Valleys
c) Troughs
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Anodic dissolution is high at peaks when compared to valleys on the surface of the work pieces.

11. State whether the following statement is true or false about EP process.
“In EP, produced surface possess true crystalline structure without distortion.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Electropolishing, the produced surface possess true crystalline structure without distortion, unlike that of cold working as in mechanical finishing.

12. Surfaces produced in Electropolishing process possess which of the qualities?
a) Bright
b) Clean
c) Microscopically smooth
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Surfaces produced in EP becomes clean, bright and microscopically smooth.

13. How much amount of properties of bulk material, are possessed by the finished part in EP?
a) Negligible amount
b) Only some properties
c) All properties
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The part machined using EP process, possess true properties of the bulk material.
advertisement

14. State whether the following statement is true or false regarding EP.
“Fine direction lines are left in EP, like that of abrasive polishing.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Unlike that of abrasive polishing, fine direction lines are not produced.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn