Advanced Machining Questions and Answers – ECM – Equipment – 1

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ECM – Equipment – 1”.

1. Which of the following come under the main components of ECM?
a) Feed control system
b) Work piece holding devices
c) Electrolyte supply system
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The main components of Electro chemical machining include feed control system, electrolyte supply system, power supply unit, work piece holding devices.
advertisement

2. Feed control system is responsible for which action in ECM?
a) Giving feed to tool
b) Electrolyte supply
c) Power supply
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Feed control system is used for feeding the tool at constant rate during equilibrium machining.

3. In ECM equipment, what is the role of electrolyte supply system?
a) Giving feed to tool
b) Electrolyte supply
c) Power supply
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As the name itself indicates, electrolyte supply system is used to supply the electrolyte required for anodic dissolution.

4. What is the role of power supply unit in ECM equipment?
a) Giving feed to tool
b) Electrolyte supply
c) Power supply
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In ECM, power supply unit is used to supply the machine current at constant dc voltage.

5. For large size machining, which type of facilities are used in ECM?
a) Semi-automated facilities
b) Automated facilities
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Automated and semi-automated facilities are used for large size machining.

6. Electrolyte supply system should concentrate on which of the following factors?
a) Pressure
b) Supply rate
c) Temperature
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrolyte supply system should supply electrolyte at a given rate, temperature and pressure.
advertisement

7. For high strength or rigidity, which type of coatings are recommended for metals?
a) Other metal coatings
b) Non-metallic coatings
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For high strength and rigidity, non-metallic coatings are recommended for metals.

8. What is the value of voltage that the power supply unit supplies for ECM?
a) 0.01 to 1 V
b) 2 to 30 V
c) 50 to 80 V
d) 100 to 160 V
View Answer

Answer: b
Explanation: Voltage supply required for ECM range between 2 to 30 V.

9. Between which of the following values, does the current range?
a) 0.002 to 0.01 A
b) 0.01 to 10 A
c) 50 to 10000 A
d) 105 to 106 A
View Answer

Answer: c
Explanation: In Electrochemical machining, current value ranges between 50 to 10000 A.

10. What are the values of current densities used in ECM?
a) 0.1 to 2 A/cm2
b) 5 to 500 A/cm2
c) 600 to 1000 A/cm2
d) 1200 to 2800 A/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: Current density values in ECM range between 5 to 500 A/cm2.

11. Which type of adjustment is to be done for gap voltages?
a) Continuous adjustment
b) Discontinuous adjustment
c) Periodic adjustment
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In ECM, usually continuous adjustment of gap voltage is required.

12. Compared to the tool used in ECM, how should be the work piece size?
a) Greater than
b) Smaller than
c) Same as tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: By an oversize, work piece size is expected to be greater than tool size.
advertisement

13. Which of the following factors are used to determine the tool geometry?
a) Required shape
b) Electrical conductivity
c) Tool feed rate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For determining a tool geometry we must specify some factors such as required shape of surface, tool feed rate, gap voltage, electrochemical machinability of the work material, electrolyte conductivity, and both electrodes’ polarization voltages.

14. Which of the following are the simplest methods for applying the insulation on tools?
a) Spraying
b) Dipping
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In ECM, dipping or spraying are the simplest methods for insulating the tools.

15. State whether following statement is true or false regarding the tools of ECM.
“With computer integrated manufacturing (CIM), cathodes are produced at high costs and less accurately.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Using CIM, cathodes are produced at low costs and more accurately.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining .
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn