Advanced Machining Questions and Answers – ECG-Material Removal Rate

«
»

This set of tough Advanced Machining Processes questions and answers focuses on “ECG-MRR”.

1. What is the value of gap voltage maintained in ECG process?
a) 1 to 10 V
b) 4 to 40 V
c) 40 to 400 V
d) 500 to 5000 V
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the gap voltage in ECG process is 4 to 40 V.
advertisement

2. What are the values of current densities used in the ECG process?
a) 1 to 60 A/cm2
b) 60 to 120 A/cm2
c) 120 to 240 A/cm2
d) 240 to 480 A/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: The values of current densities range from 120 to 240 A/cm2.

3. Current density depends on which of the following factors?
a) Machined material
b) Gap width
c) Applied voltage
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The current density values in Electro chemical grinding depend on machined material, gap width and the applied voltage.

4. What is the main mechanism of material removal in Electro chemical grinding?
a) Mechanical erosion of material
b) Electro chemical dissolution
c) Melting and vaporization
d) Electron removal from material
View Answer

Answer: b
Explanation: Electro chemical grinding process removes the material mainly by electro chemical dissolution.

5. The grinding wheel is _________ and the work piece is ________ in ECG process.
a) Cathode, anode
b) Anode, cathode
c) Cathode, cathode
d) Anode, anode
View Answer

Answer: a
Explanation: The grinding wheel is cathode and the work piece is anode in the Electro chemical grinding process.
advertisement

6. Mechanical abrasion counts to how much amount of the material removal in ECG?
a) 1 to 5%
b) 5 to 10%
c) 10 to 15%
d) 15 to 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Material removal through abrasion counts to 5 to 10% of the total material removed.

7. Removal rates of ECG process are how may time to that of the conventional machining processes?
a) 2 times
b) 3 times
c) 4 times
d) 5 times
View Answer

Answer: c
Explanation: The MRR of ECG process are nearly 4 times that of the conventional machining processes.

8. How much amount of burr is produce in Electro chemical grinding process?
a) Less amount
b) Moderate amount
c) High amount
d) No burrs are produced
View Answer

Answer: d
Explanation: The Electro chemical grinding process is a burr free process which produce parts that are unstressed.

9. What are the volumetric removal rates that are obtained in ECG process?
a) 400 mm3/min
b) 800 mm3/min
c) 1600 mm3/min
d) 3200 mm3/min
View Answer

Answer: c
Explanation: The volumetric removal rates that are obtained in Electro chemical grinding process will be around 1600 mm3/min.
advertisement

10. ECG is a hybrid machining process of which material removal mechanisms below?
a) Mechanical abrasion
b) Electro chemical dissolution
c) Mechanical abrasion & Electro chemical dissolution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: ECG is a hybrid machining process which uses MA and ECD for material removal.

11. Action of abrasive grains depend on which of the following factors?
a) Electric filed
b) Transport of electrolyte
c) Hydrodynamic effects
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Action pf abrasive grains in the gap depends on the electric field, transport of electrolyte and the hydrodynamic effects.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice tough questions and answers on all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn