Advanced Machining Questions and Answers – EP-Process Parameters

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “EP-Process Parameters”.

1. Of the following material removal mechanisms, material is removed by which one in EP?
a) Electrode dissolution
b) Corrosion
c) Abrasion
d) Erosion
View Answer

Answer: a
Explanation: Anodic dissolution takes place in Electropolishing process.
advertisement

2. Which of the following come under the process parameters of the Electropolishing?
a) Work piece material and condition
b) Current density
c) Applied voltage
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The process parameters of Electropolishing include current density, applied voltage, acid type, temperature original surface roughness, work piece condition and material.

3. Current density of the EP process generally varies between which of the following values?
a) 0.0001 – 0.001 A/cm2
b) 0.005 – 1.8 A/cm2
c) 1.9 – 2.532 A/cm2
d) 3.523 – 4.23 A/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally current density value used in EP process vary between 0.005 – 1.8 A/cm2.

4. Which of the following are the work piece materials that can be machined using Electropolishing?
a) Carbon steel
b) Alpha brass
c) Phosphor bronze
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Different work piece materials that can be machined using EP are carbon steels, stainless steels, copper, alpha brass, nickel, phosphor bronze, aluminium, magnesium etc.
advertisement

5. Which of the following electrolyte, can be used commonly for stainless steel, Cu, Ni and Mg?
a) HCLO4
b) H2PO4
c) H2SO4
d) HNO3
View Answer

Answer: b
Explanation: H2PO4 is a common electrolyte used in the machining of Cu, Ni, Mg.

6. What is the electrolytic solution’s temperature when stainless steel is machined?
a) 50o C
b) 80o C
c) 120o C
d) 150o C
View Answer

Answer: b
Explanation: Temperature of electrolytic solution used for machining stainless steel is 80o C.

7. State whether following statement is true or false regarding process parameters of EP.
“In EP, process parameters have a direct impact on surface quality and productivity of process.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Electropolishing, parameters have a direct impact on quality of surface and productivity.
advertisement

8. For machining of Cu material which of the following can be used as electrolytes?
a) H2PO4
b) H2PO4 and Na2CrO4
c) HCLO4
d) HNO3
View Answer

Answer: a
Explanation: For Cu material electrolyte used in EP process is H2PO4.

9. Of the following types of voltage, which one best suites EP process?
a) Randomly Fluctuating
b) Constant
c) Periodically fluctuating
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For the machining to take place in Electropolishing process, voltage should be correct and constant.

10. State whether following statement is true or false regarding process parameters of EP.
“In EP, high current densities are used for anodic dissolution.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Electropolishing, limited current densities are used for anodic dissolution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn