Advanced Machining Questions and Answers – CHM-Applications

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “CHM-Applications”.

1. Which of the following metals can be machined using Chemical milling process?
a) Copper
b) Zinc
c) Steel
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Zinc, copper, lead and nickel are some of the metals that can be chemically machined.
advertisement

2. What is the range, between which, the depth of cut in Chemical milling varies?
a) 0.13 – 0. 84 mm
b) 0.93 – 1.56 mm
c) 2.54 – 12.27 mm
d) 13.3 – 104.56 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Practically, depth of cut in Chemical milling range between 2.54 – 12.27 mm.

3. Which of the following non-metallic materials can be machined using Chemical milling process?
a) Plastics
b) Glass
c) Ceramics
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Non-metallic materials such as glass, ceramics and plastics can also be machined using Chemical milling process.

4. Which of the following is most popular application for weight reduction of aerospace components?
a) Shallow cuts
b) Deep cuts
c) Very deep cuts
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Shallow cuts in large thin sheets helps in reducing the weight, especially in aerospace industries.
advertisement

5. How many designs can be machined from the same sheet in Chemical milling?
a) Only one
b) Two
c) Three
d) Multiple
View Answer

Answer: d
Explanation: In Chemical milling, multiple designs can b machined on a large thin sheet depending upon the size of the designs.

6. CHM is used to thin out walls, web and ribs of parts that have been produces by which of the following processes?
a) Forging
b) Casting
c) Sheet metal forming
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: CHM is used for applications mentioned above of the parts, which are formed by casting, forging and sheet metal forming processes.

7. Removal of sharp burrs come under which application of Chemical milling process?
a) Deep cuts
b) Multiple part machining
c) Improving surface characteristics
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Removal of sharp burrs improve the surface characteristics of parts machined using Chemical milling.
advertisement

8. Which of the following can be eliminated from the surfaces using Chemical milling?
a) Alpha case from Ti-forgings
b) Decarburized layer from low cast alloys
c) Recast layer from machined parts
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The defects on surfaces mentioned above, can be eliminated using Chemical milling process.

9. CHM is used to remove the thin surfaces from forgings and castings, at which time of process?
a) After penetration inspection
b) Prior to penetration inspection
c) At the starting of process
d) At the end of process
View Answer

Answer: b
Explanation: Removal of thin surfaces from forgings and casting takes place, prior to penetration depth inspection.

10. State whether following statement is true or false regarding the applications of CHM.
“Removal of thin surfaces, prior to inspection, is done for detection of hidden defects.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Removal of thin surfaces is done to detect the hidden defects in surfaces using CHM.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn