Advanced Machining Questions and Answers – ECM-Basic Working Principles

«
»

This set of Advanced Machining Processes Quiz focuses on “ECM-Basic Working Principles”.

1. What is the approximate value of faraday’s constant?
a) 65,200 C
b) 53,800 C
c) 96,500 C
d) 85,600 C
View Answer

Answer: c
Explanation: 1 faraday equals to approximately 96500 C.
advertisement

2. In the following ratios of metal dissolved amounts, which one represent the current efficiency?
a) Observed to theoretical
b) Theoretical to observed
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In electrochemical machining, current efficiency is the ratio of observed amount of metal dissolved to the theoretical amount of metal dissolved.

3. Apparent current efficiency is due to which of the following factors?
a) Choice of wrong valence
b) Passivation of anodic surface
c) Gas evolution at anode
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Current efficiency may be apparent because of choice of wrong valence, passivation of anodic surface or gas evolution at anodic surface.

4. State whether the following statement is true or false regarding the working principles.
“In ECM, grain boundary attacks remove the grains through electrolytic forces.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In ECM, grain boundary attacks are the cause for removal of grains by electrolytic forces.

5. In ECM, gap increase proportional to which relation of time below?
a) Square of time
b) Square root of time
c) Cube of time
d) Cube root of time
View Answer

Answer: b
Explanation: In Electrochemical machining, gap increases proportional to the square root of time.
advertisement

6. At constant feed rates what happens to gap thickness?
a) Increases
b) Decreases
c) Becomes constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: At constant feed rate, work piece becomes stationary and thus the gap thickness becomes constant.

7. At constant gap thickness material removal becomes equal to feed rate. What is this gap called?
a) Equal gap
b) Equilibrium gap
c) Unique gap
d) Narrow gap
View Answer

Answer: b
Explanation: When rate of material removal per unit area is same as feed rate, then corresponding thickness is called as equilibrium thickness indicated by ‘ye’.

8. If the gap thickness is greater than equilibrium thickness what will be MRR?
a) MRR is less than feed rate
b) MRR is greater than feed rate
c) MRR is equal to feed rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When gap thickness is greater than equilibrium thickness, MRR will be less than feed rate.

9. During ECM drilling, decrease in feed rates lead to which type of machining gaps?
a) Wider
b) Narrow
c) Small
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Decrease in feed rate lead to wider gap thickness in ECM drilling.
advertisement

10. Too small gap causes which of the following effects?
a) Sparking
b) Short circuit
c) Sparking & Short circuit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sparking or short circuit occurs when the gap is too small.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.

To practice all areas of Advanced Machining for quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn